Že je podnik vedle takzvané staré dálnice kousek od Slavkova u Brna právě jedním z těch, které navštíví hlava státu při své třetí návštěvě kraje, se dozvěděl šéf personálu asi před třemi týdny. Před čtrnácti dny celý dům navíc zkontrolovala ochranka. „Přijeli sem se stejnou kolonou asi patnácti aut a vše zkoušeli nanečisto. Museli jsme taky odevzdat informace o našich zaměstnancích, aby je prověřili," popsal Horníček přípravy.

Ani pro kuchaře nebyla očekávaná návštěva snadná. „Do poslední chvíle jsme nevěděli, co se bude servírovat. Sice jsme sestavili menu vlastní, na Hrad jsme ale posílali tři varianty. Výsledek, o kterém jsme se dozvěděli minulý týden ve čtvrtek, je nakonec kombinací všech námi předložených návrhů," popisuje provozní, který má s gastronomií dvacetileté zkušenosti.

Prezident Miloš Zeman a jeho hosté z řad jihomoravských podnikatelů, mezi nimiž nechyběl například majitel tišnovského rodinného uzenářství Ladislav Steinhausser, si pochutnali na paštice z husích jater, uzené polévce či srnčím hřbetu. Sladké tečky v podobě hruškového koláče se ale někteří přítomní nedotkli. „Pan prezident si dal pouze kávu," řekl restauratér.

Část menu, které bylo servírováno v úterý při návštěvě prezidenta v restauraci Stará Pošta Austerlitz.

Návštěvě předcházelo i studium prezidentových chutí. „Poptal jsem se, co má rád a co mu chutná. Zjistil jsem, že není žádný gurmán experimentátor, ale pochutná si spíš na české klasice. Podle toho jsme volili," přiblížil výběr pokrmů pro prezidenta a sedmadvacet hostů Horníček.

Při příští návštěvě v kraji by Horníček rád znovu přivítal prezidenta Zemana. Nabídka k pohostinství při letošní návštěvě hlavy státu jej ale nepřekvapila. „Pan hejtman Michal Hašek je náš pravidelný host a už několikrát jsme jej hostili při důležitých jednáních," popsal oblibu podniku u prezidentova průvodce jižní Moravou Horníček.