VYBERTE SI REGION

Prezident si pochutnal na paštice či srnčím hřbetu. Koláče se ani nedotkl

Kovalovice – Výstřely z děla a smích se rozléhaly v úterý v poledne v kovalovické restauraci Stará Pošta Austerlitz. Majitel restaurace vítal prezidenta Miloše Zemana a jeho hosty na slavnostním obědě ve stylu bitvy u Slavkova. „Je totiž členem spolku, který se zabývá právě dobovými scénkami," vysvětlil provozní restaurace, v které prezident poobědval s jihomoravskými podnikateli, Roman Horníček.

26.1.2016
SDÍLEJ:

Roman Horníček je provozní restaurace Stará Pošta Austerlitz v Kovalovicích.Foto: DENÍK/Attila Racek

Že je podnik vedle takzvané staré dálnice kousek od Slavkova u Brna právě jedním z těch, které navštíví hlava státu při své třetí návštěvě kraje, se dozvěděl šéf personálu asi před třemi týdny. Před čtrnácti dny celý dům navíc zkontrolovala ochranka. „Přijeli sem se stejnou kolonou asi patnácti aut a vše zkoušeli nanečisto. Museli jsme taky odevzdat informace o našich zaměstnancích, aby je prověřili," popsal Horníček přípravy.

Ani pro kuchaře nebyla očekávaná návštěva snadná. „Do poslední chvíle jsme nevěděli, co se bude servírovat. Sice jsme sestavili menu vlastní, na Hrad jsme ale posílali tři varianty. Výsledek, o kterém jsme se dozvěděli minulý týden ve čtvrtek, je nakonec kombinací všech námi předložených návrhů," popisuje provozní, který má s gastronomií dvacetileté zkušenosti.

Prezident Miloš Zeman a jeho hosté z řad jihomoravských podnikatelů, mezi nimiž nechyběl například majitel tišnovského rodinného uzenářství Ladislav Steinhausser, si pochutnali na paštice z husích jater, uzené polévce či srnčím hřbetu. Sladké tečky v podobě hruškového koláče se ale někteří přítomní nedotkli. „Pan prezident si dal pouze kávu," řekl restauratér.

Část menu, které bylo servírováno v úterý při návštěvě prezidenta v restauraci Stará Pošta Austerlitz.

Návštěvě předcházelo i studium prezidentových chutí. „Poptal jsem se, co má rád a co mu chutná. Zjistil jsem, že není žádný gurmán experimentátor, ale pochutná si spíš na české klasice. Podle toho jsme volili," přiblížil výběr pokrmů pro prezidenta a sedmadvacet hostů Horníček.

Při příští návštěvě v kraji by Horníček rád znovu přivítal prezidenta Zemana. Nabídka k pohostinství při letošní návštěvě hlavy státu jej ale nepřekvapila. „Pan hejtman Michal Hašek je náš pravidelný host a už několikrát jsme jej hostili při důležitých jednáních," popsal oblibu podniku u prezidentova průvodce jižní Moravou Horníček.

Autor: Alžběta Nečasová

26.1.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Libor Zábranský, majitel a trenér Komety Brno v jedné osobě.
5

Nová hala za Lužánkami? O aréně rozhodneme podle studie, povídá Zábranský

Architekti Michal a Lea Mačudovi vsadili na hravost barev, forem a materiálů. Svůj styl pojmenovali „nová bohatost“ a staví jej do protikladu k brněnskému funkcionalismu.
18

Čtyři pokoje, devět jídelníčků. Brno má nový proměnlivý bar

Zbrojovka smetla v Tipsport lize Znojmo pěti góly, dvakrát se trefil Litsingi

Brno /FOTOGALERIE/ – Pohlednou ofenzivní podívanou nabídli fotbalisté Zbrojovky divákům v jihomoravském derby zimní Tipsport ligy. Ve svém druhém duelu skupiny C zvítězili Brňané nad Znojmem 5:1.

Město podepsalo smlouvu o Hyperloopu. Má přispět také k rozvoji vědy v Brně

Brno – Kapsle létající tubami rychlostí čtrnáct set kilometrů v hodině může znít jako sci-fi, přesto se na vývoji těchto technologií Brno chce podílet. Zástupci města i Jihomoravské kraje ve středu podepsali dohodu o spolupráci s firmou Hyperloop Transportation Technologies. Ještě letos chtějí začít pracovat na studii proveditelnosti projektu. „Náklady velmi hrubě odhaduji na pět milionů korun pro kraj i Brno," sdělil náměstek krajského hejtmana pro oblast vědy a inovací Jan Vitula.

Propadli se pod led. Záchrana? Hasiči házejí pytle nebo se plazí po žebřících

Brno /VIDEO/ – Topící se lidi vytahovali hasiči ve středu z ledové vody Brněnské přehrady. Nešlo však o bruslaře, kteří vjeli na příliš tenký led, ale o figuranty ve speciálních úborech, kteří do díry vysekané v ledu vlezli dobrovolně. Věděli totiž, že záchrana od kolegů, kteří se učili, jak tonoucího z vody zachránit, přijde téměř okamžitě. „První možnost je většinou házení speciálních pytlů, kterých se tonoucí chytí. Funguje to ale jen zhruba do patnácti metrů, málokdo dohodí dál," vysvětlil instruktor hasičů Alexandr Ficek.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies