Kandidáti zaplní mezeru, ve které zatím chybí tři soudci. Místo potřebných patnácti lidí jich je momentálně dvanáct. „Už začátkem června ale končí mandát dalšímu soudci. Doufám, že příští kandidáty navrhne prezident také nejméně dva měsíce předem, aby nevznikaly prostoje," pronesl předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský.

Zeman slíbil, že další čtveřici kandidátů projedná letos v červnu. Do konce roku totiž vyprší mandát sedmi soudcům. „Vybraná jména nezveřejním dříve, než o nich informuji senát. Už teď ale mohu říci, že navrhnu Pavla Rychetského na post předsedy Ústavního soudu," uvedl prezident. Upozornil, že kandidáty vybíral hlavně podle jejich odbornosti. „Rozhodující byly jejich zkušenosti a publikační činnost. Volil jsem profesionály," prohlásil Zeman.

Do Brna prezident zavítal na jeden den. Kromě kandidátů se sešel i se všemi soudci Ústavního soudu a dalšími představiteli brněnského soudnictví. O svých dalších plánech sdělil, že hodlá strávit velikonoční svátky v Lánech. Začátkem dubna se pak sejde s předsedou Evropské komise Josém Manuelem Barrosem. „Chci naplánovat evropské volby na stejný termín jako volby do poslanecké sněmovny. Doufám, že se tím sníží náklady a zároveň zvýší volební účast," dodal prezident.