Záchranáři na místo poslali tři záchranné týmy i s lékařským odborníkem. „I přes veškerou snahu všech členů posádky se u dítěte nepodařily obnovit životní funkce," upřesnila Kropáčková.

Policisté v úterý dopoledne potvrdili, že případ se stal v Brně. „Vše nyní vyšetřují brněnští kriminalisté. Více informací nemůžeme sdělit,“ uvedl policejní mluvčí Pavel Šváb.

Ilustrační foto.
Hasiči vyprošťovali na D52 muže z havarovaného kamionu. Dálnice stála

Podobných případů je podle krajských záchranářů čím dál více. „V letošním roce jsme zasahovali u dvou případů domácího porodu, které skončily smrtí novorozence. Z naší zkušenosti výjezdů k domácím porodům přibývá. Chceme proto rodiče varovat před jejich riziky a před tím, co po porodu může následovat,“ sdělila Kropáčková.

Vozy zdravotnické záchranné služby podle ní nemohou nahradit zázemí porodnických pracovišť, která jsou v krizových situacích pro záchranu novorozence rozhodující. Porod totiž přináší řadu rizik. „Mezi ty největší patří masivní krvácení u matky a pomalu postupující porod a následné dušení plodu. Tyto komplikace mohou skončit smrtí matky a nebo dítěte,“ vysvětlila Kropáčková.

Výstava Brno dýchej
Výstava Ovzduší nemá hranice varuje Brňany před škodlivými látkami

S tím souhlasí i ředitel brněnské Nemocnice Milosrdných bratří Josef Drbal. „I u zdánlivě běžného průběhu porodu se může něco stát, pak je to zbytečná tragédie pro všechny. Vždy bych proto upřednostnil raději bezpečný porod v porodnici. Dobré je zkultivovat a zdomácnět její prostředí, aby se matky cítily lépe, o což se také snažíme,“ okomentoval.

Podle Ivany Antalové z České ženské lobby, která bojuje za změnu v porodnictví, je třeba změnit zavedený systém. „Zastavit nebo přímo zakázat domácí porody podle mě není možné. Měly by se zavést dané standardy, které by určovaly, jak postupovat u porodu v jakémkoli prostředí. Podle těchto pravidel by se pak mohly řídit porodní asistentky. A také zdravotníci či lékaři, aby byli schopní pečovat o ženu bez ohledu na to, kde bude rodit,“ řekla Antalová.

Podobný případ z roku 2010 nakonec skončil před soudem. Matka tehdy porodila doma a odmítala převoz do nemocnice. Zdravotníci ji i s novorozencem nakonec přesto odvezli, protože se báli o zdraví dítěte. Za to žena letos vysoudila sto tisíc korun a omluvu od brněnských zdravotníků za zásah do osobních práv.