Kroužek robotiky či železničních modelářů nově lidé najdou v nabídce Domu dětí a mládeže Helceletka. „Nabízíme přibližně sto šedesát kroužků, největší zájem je o ty tvořivé, třeba keramiku. Z těch jsou některé už obsazené," uvedla ředitelka domova Zdeňka Říhová.

V středisku mládeže Salesko jsou zase už jen poslední volná místa ve sportovních kroužcích. „Místa v nich se vždy zaplní téměř hned. Obsazený už je ping pong, nebo in-line bruslení," podotkla mluvčí stŕediska Renata Lorencová.

Nově v Salesku mohou chodit do kroužku s názvem Rytířská stezka, ve které se dozvědí třeba o životě ve středověku, nebo poznávat své okolí v kroužku Výletník.

Společné výpravy a výlety v oddílových kroužcích jsou jedním z největších lákadel v nabídce aktivit školního zařízení pro environmentální vzdělávání Lipka. „Stálicí jsou ti chovatelské kroužky. Nově na základě poptávky zařazujeme kulinářské kroužky zaměřené na zdravé vaření," popsala mluvčí Lipky Kateřina Vítková. Všechny kroužky Lipky jsou spojené s přírodou.

Jiný je systém na základních uměleckých školách. „Aby se dítě dostalo na zvolený předmět, musí projít talentovými zkouškami. Třeba při zápisu na hudební rytmus si učitelé vyzkouší hudební sluch dítěte, nebo jestli cítí rytmus," popsala ředitelka základní umělecké školy Slunná Šárka Brychová.

Podávání přihlášek
- Stŕedisko volného času Lužánky: časově neomezené, přihlásit se je možné kdykoliv na základě naplněnosti kroužků, ideální čas je v září
- Dům dětí a mládeže Helceletka: přihlašování spuštěné od 1. června do konce září
- středisko mládeže Salesko: podávání přihlášek od 8. do 12. června, a od 4. do 11. září
- školní zařízení pro environmentální vzdělávání Lipka: podávání přihlášek od 1. června do začátku příštího školního roku
- základní umělecké školy: data přijímacích zkoušek se liší, závisí od obsazenosti vyučovaných předmětů. Na většině uměleckých škol už jsou místa obsazená. Dítě musí při zápisu podstoupit talentové zkoušky
- ve střediscích volného času stačí podat přihlášku