VYBERTE SI REGION

Přijímačky: je tu očekávaný den pro deváťáky

Brno - Žáci devátých tříd základních škol dnes skládají přijímací zkoušky na střední školy.

22.4.2009
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/archiv

„Letos jich jsou v Brně téměř tři tisícovky. Nevíme ale přesně, kolik jich bude opravdu dělat zkoušky. Hodně škol je totiž zrušilo a budou přijímat jen podle prospěchu,“ vysvětlil vedoucí magistrátního odboru školství Martin Jelínek.

Mnoho žáků se tak stresu vyhne a na vysněnou školu se dostane jenom díky dobrému prospěchu. „Největší zájem mám o Střední průmyslovou školu Sokolská. Tam se letos přijímačky vůbec nedělají, takže jsem se ani nijak nepřipravoval,“ vysvětlil patnáctiletý Jiří Kubinec ze Základní školy Kotlářská. Jeho spolužačky už takové štěstí nemají. Vesměs se totiž hlásí na gymnázia, které kvůli velkému zájmu žáků přijímačky dělají.

Jedinou výjimkou mezi gymnázii je Vídeňská. „Tím, že nebudeme dělat přijímačky, ušetříme spoustu administrativy. Žáky budeme posuzovat podle prospěchu a zohledníme i jejich případnou účast ve vědomostních soutěžích,“ vysvětlil zástupce ředitele Ladislav Kvapil.

Některé školy nabídly možnost vyzkoušet si přijímačky nanečisto. Toho využila Šárka Haitová, která se hlásí na Střední odbornou školu Emila Holuba. „I když jsem se snažila udělat pro úspěch maximum, mám trochu trému. Snad všechno dobře dopadne,“ svěřila se patnáctiletá žačka.

Autor: Jiří Špičák

22.4.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Nemocní z léčebny se přestěhují do Úrazové nemocnice. V březnu

Brno – Pětadvacet lidí z Léčebny dlouhodobě nemocných na Červeném kopci přesídlí vedení města do Úrazové nemocnice v Brně. Současné budovy totiž podle náměstka primátora Petra Hladíka nevyhovují dnešním potřebám. „Pacienti si zaslouží prostředí, které odpovídá jednadvacátému století," vysvětlil.

Ideální teplota pro výrobu čokolády? Patnáct až dvacet stupňů

Kuřim /ZA ZAVŘENÝMI DVEŘMI/ – Žena v bílém oblečení s čepicí na hlavě obsluhuje stroj, ve kterém se čokoláda nahřívá, aby se z pevných kuliček stala tekutina pro nalévání do forem. K přístroji si musí vylézt na štafle, odkud kousky belgické čokolády sype dovnitř. Hmota se musí neustále míchat. Další zaměstnankyně obsluhuje stroj s mnoha tryskami, ze kterých neustále v intervalech asi třiceti sekund vytéká čokoláda. Umisťuje pod ně formy a poté dává na váhu. Ve formě je podle velikosti vždy několik stejných tvarů. Třeba stromky se vyrábí po dvou, zato malá autíčka po patnácti. Výrobě čokolád ve firmě Fikar se věnuje další díl seriálu Rovnosti nazvaného Za zavřenými dveřmi.

AKTUALIZOVÁNO

Doprava na Zvonařce zkolabovala. Autobusy se opožďovaly i o hodinu

Brno – I desítky minut v kolonách. S takovým zdržením museli počítat řidiči, kteří ve středu odpoledne projížděli ulicemi Zvonařka a Plotní. Kvůli vážné dopravní nehodě a jejímu následnému vyšetřování doprava v ulicích zkolabovala. Auta, autobusy i tramvaje linky 12 uvízly v kolonách. Situace se zlepšila až před půl sedmou hodinou večer.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies