Brněnští strážníci dostali tři sta žádostí o přijetí do služby a přijali jen několik desítek lidí. Letos chtějí své řady rozšířit asi o šedesát nových strážníků. Zájemci musí projít psychologickými i fyzickými testy a musít mít střední vzdělání ukončené maturitní zkouškou, nebo jednadvacet a víc let. „Nejčastěji lidé neuspějí u psychologických testů. Tyto testy jsou velmi důležité, protože strážník musí být rozvážný, nesmí se nechat vyprovokovat, protože u sebe ve službě nosí zbraň. Lidé také neprojdou, protože jsou málo komunikativní," popsal mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem. Podle něj je další důvod nepřijetí nesplnění fyzických testů. „Při nich testujeme obratnost, sílu, vytrvalost a rychlost," přiblížil Ghanem. Zájemci musí například zvládnout kotoul vzad přes pravé a levé rameno nebo cviky na hrazdě.

V dalším roce však mohou být řady strážníků chudší o čtrnáct z nich. „Od roku 2009 platí zákon, že strážníci, kteří neměli do toho roku maturitu a jsou mladší než pětačtyřicet let, si ji musí dodělat. V Brně se to týká čtrnácti strážníků," vysvětlil Ghanem.

Velký počet nepřijatých zájemců eviduje i jihomoravská policie. V loňském roce měli 854 žádostí o přijetí do služebního poměru a z toho 671 uchazečů nepřijali. „Z nich více než dvě stě nesplnilo psychologické testy. Hodnotí se i úroveň inteligence, může se stát, že zájemce trpí poruchou osobnosti. V takových případech nejsou přijatí," vysvětlila jihomoravská policejní mluvčí Petra Vedrová. Velká část uchazečů vzala svoji žádost zpět a více než čtyřicet uchazečů neuspělo u fyzických testů, které se skládají ze čtyř disciplín. „Člunkového běhu, běhu na jeden kilometr, celomotorického testu a cvičení kliků," vyjmenovala Vedrová.

Například při kilometrovém běhu musí zájemci doběhnout alespoň v čase 5 minut a 15 sekund. „Pro splnění stanovených podmínek je nutné v každém testu získat minimálně 4 body a v celkovém součtu minimálně 36 bodů," přiblížila Vedrová. Pokud však uchazeč neuspěje, nepostupuje k psychologickým testům. Možnost opakovat fyzický test má uchazeč v nejbližším možném termínu. „Pokud uchazeč nesplní podmínky nutné pro přijetí, může další psychologické vyšetření podstoupit nejdříve za dva roky," upozornila Vedrová. Letos chce jihomoravská policie rozšířit své řady o skoro třicet nových policistů.

Na období zkoušek pro přijetí k policistům vzpomněl i brněnský mluvčí Pavel Šváb. „Letos to bude čtrnáct let od zkoušek. Na fyzické testy jsem se připravoval zhruba měsíc," svěřil se Šváb. Dvakrát si byl zaběhat, ale největší posun zaznamenal u kliků. „Od doby, kdy jsem začal trénovat, jsem se výrazně zlepšil," vzpomněl s úsměvem mluvčí.