Dvacet tisíc studentů vyplní testy studijních předpokladů. „Jsou podmínkou pro přijetí na sedmi z devíti fakult. Lékařská fakulta a Fakulta sociálních studií využívají jiné testy," přiblížila mluvčí Masarykovy univerzity Tereza Fojtová.

Letos v testech studijních předpokladů udělala univerzita zásadní změnu. „Přibyly otázky z cizího jazyka, nahradily část symbolického myšlení. Nechceme však testovat, na jaké jazykové úrovni žáci jsou, ale jestli zvládnou pracovat s textem v angličtině. Ta je pro studium publikací na naší univerzitě hodně důležitá," podotkla Fojtová.

Přijímačky si zkusí taky Veronika Víchová. „Určitě budu hodně nervózní. Opakovala jsem si hlavně středoškolskou matematiku a procházela si testy z minulých let, které univerzita nabízí. Že bude nově v testu taky angličtina, mi udělalo docela radost. Jsem si v ní, na rozdíl od symbolického myšlení, jistá," shrnula jedenadvaceti­letá dívka.

Na bakalářské studium se loni na Masarykovu univerzitu hlásilo přes 39 tisíc studentů, letos jich bylo přes 36 tisíc. Uchazeči tím podle Fojtové kopírují současný demografický vývoj.

Přijímačky na brněnské Vysoké učení technické se na většině fakult konají v červnu.