S kým vším se dá na záchytce potkat?
Vůbec se to nedá říct. Máme tady širokou sortu lidí, všechny společenské vrstvy. Od bezdomovců přes náhodné opilce až po manažery. Od roku 2005 navíc policisté na záchytku přivážejí nejen opilce, ale také ty, kteří jsou pod vlivem drog. Takže se tu občas objeví i hodně mladí lidé.

Co se děje s člověkem, který na záchytku dorazí?
Člověka pod vlivem alkoholu nebo drog přiveze policie. Náš lékař ho ale automaticky neuloží na lůžko. Nejprve každého člověka vyšetří, jestli je skutečně nutné, aby u nás zůstal.

Jak takové vyšetření vypadá?
Dáme mu foukat do trubičky. Pokud si to policie vyžádá, děláme i odběry krve. Lékař pak ještě vyzkouší funkci mozečku. Nechá přivezeného projít párkrát po rovné čáře a sahat si na nos. Tak se totiž nejjednoduššeji pozná, jestli je opilý. A to byste se občas divili, jaké jim to činí potíže.

Kolik přijmete denně na oddělení lidí?
Za loňský rok to byly skoro tři tisíce. Mužů byla většina, žen jen něco málo přes pěti〜stovku. Denně to vychází asi na sedm lidí. Ale pozor, nepřijímáme jen v noci a nad ránem, jak by si někdo mohl myslet. Policisté nám vozí případy po celý den.

Máte na oddělení někdy nápor? Třeba o svátcích nebo na Silvestra, kdy lidé obecně víc pijí?
Nejspíš si každý řekne, že musíme mít po Silvestru narváno, ale není to tak. Neexistuje žádný den v roce, kdy bychom měli více případů.

Stává se, že máte plno?
Může se to stát, ale jen hodně zřídka. Na oddělení je třináct lůžek, které většinou stačí.

Kolik u vás pracuje lidí?
Střídá se nám tam asi desítka zaměstnanců. Dokonce tam máme i nějaké ženy. Naštěstí jsou ale šikovné a rychle si na to prostředí zvykly.

Potkáváte na záchytce lidi, kteří se tam pravidelně vrací?
Ano a poměrně často. Tito lidé alkoholu podlehli a jejich jedinou snahou je, aby si nějakou láhev během dne obstarali. Problém je v tom, že alkohol se ve společnosti nebere jako droga, přestože je na něm závislá spousta lidí. Alkohol je daleko rozšířenější drogou než třeba marihuana či další nelegální drogy, před kterými jsou lidé varováni. Na jednoho Čecha připadá za rok deset litrů alkoholu, a to je dost.

Jsou někteří příchozí na záchytce agresivní?
Občas se to stává. Před rokem jsme řešili nějaké poranění ruky. Na ty prudší povahy máme řemeny, kterými je přikurtujeme k posteli, dokud nevystřízliví. Pokud je někdo zvlášť nebezpečný, dohodneme se s policisty, aby u nás třeba zůstali přes noc a hlídali. To se ale stává opravdu jen zřídka.

Kolik peněz musí člověk za jednu noc na záchytce zaplatit?
Dvánáct set padesát korun. Ne všichni to ale zaplatí. A je jich dost. Asi od dvou třetin lidí ty peníze nikdy neuvidíme. Jsou to třeba bezdomovci nebo lidé, kteří mají minimum peněz a v alkoholu své problémy dlouhodobě utápějí. Ti na zaplacení zkrátka nemají. Bohužel se to sává. Devět lidí pije alkohol celý život a nic se jim nestane. Ten desátý tomu ale propadne.