Sportovní akce, dopravní situaci, nejrůznější operace nebo vědecké konference můžou Brňané sledovat online přímo z obývacích pokojů. Podobný trend se začíná prosazovat i při jednání zastupitelstev městských částí. Lidé nově dostanou možnost zhlédnout, co se děje na zasedání v Bystrci. O pořizování online přenosu tam v týdnu rozhodli tamní zastupitelé.

Podle bystrckého starosty Tomáše Kratochvíla zájemci můžou sledovat online už další zasedání zastupitelstva v polovině dubna. „Považuji to za důležitý prvek otevřenosti. Pro obyvatele Bystrce je to navíc pohodlné," vysvětlil Kratochvíl.

Podobně nahlíží na přímé přenosy z jednání i líšeňský starosta Břetislav Štefan. V jeho městské části podobný systém funguje už tři roky. „Zároveň veškeré nahrávky archivujeme. Nemám údaje o tom, kolik lidí si staré záznamy pustí, ale každé zasedání sleduje online přes dvacet lidí," uvedl starosta.

Technické vybavení podle něj navíc nestojí velké peníze. „Ročně nás to vyjde zhruba na padesát tisíc korun," upřesnil Štefan.

Lidé ze Starého Lískovce mají kromě sledování zasedání i možnost napsat přes internet zastupitelům dotaz. „V online přenosu ho potom zodpovíme," poznamenal starosta městské části Vladan Krásný.

Od března bude stejnou službu nabízet i kohoutovická radnice. „Chceme navíc zveřejňovat veškeré materiály, které rada městské části projedná," sdělil starosta Kohoutovic Petr Šafařík.

Některé další městské části o zavedení online přenosů uvažují. „V budoucnu se pravděpodobně touto cestou vydáme. Na druhou stranu je třeba říct, že lidé na jednání zastupitelstva nechodí ani osobně, proto je internetové vysílání možná zbytečné," upozornil starosta Žebětína Vít Beran.

Podobný názor mají i někteří Brňané. „Nejsem si jistá, jestli tuhle možnost využiju. Pokud se na jednání řeší téma, které mě zajímá, zajdu tam osobně. Mám navíc možnost se zastupiteli přímo mluvit. To mi internet neumožní," podotkla například Ivana Drahokoupilová.

Stejné zkušenosti má i mluvčí největší brněnské městské části Brno-střed Roman Burián. „Online přenos nemáme, ale pořizujeme záznam, který je lidem na vyžádání zadarmo k dispozici. Za celou dobu, co tento systém funguje, si o něj řekl jediný člověk," informoval mluvčí.

Vedení radnice se pořizování přenosů přesto nebrání. „Jsme pro, záleží jen na technické proveditelnosti a nákladech, které je potřeba zvážit. Pokud to kasu příliš nezatíží, pokusíme se najít řešení, aby to bylo v podobném stylu jako na brněnském zastupitelstvu," sdělil starosta Brna- středu Martin Landa.

Pokud vedení městské části s návrhem na zavedení online přenosů přijde, podpoří ho i opoziční ČSSD. „Když systém nebude příliš drahý, není důvod takové rozhodnutí blokovat," uvedl zastupitel Jindřich Zechmeister.

Několik let už přímé přenosy z jednání zastupitelstva zajišťuje brněnský magistrát. „V době internetu to považujeme za naprostou samozřejmost," poznamenal mluvčí magistrátu Pavel Žára.

Odborníci takové rozhodnutí vítají. „Přímý přenos reálně zachycuje dění a atmosféru, která na zasedání panuje. To se lidé ze zápisů nedozví," řekl Martin Kameník, předseda sdružení Oživení, které se kromě jiného zabývá otevřeností radnic.

LENKA ŠKLUBALOVÁ
ZPRAVODAJOVÉ ROVNOSTI