Na Dominikánském náměstí jsou trhy o poznání skromnější než ty na nedalekém náměstí Svobody. Návštěvníci tam najdou jen deset stánků a v nich nic jiného než jídlo a pití. Tradičního smaženého kapra s bramborovým salátem tam nabízí brněnské bistro Quick. „Podmínkou účasti bylo, že musíme nabízet buď ryby, nebo drůbež. A protože fish&chips máme ve stálé nabídce i u hlavního nádraží, naše volba byla jasná," vysvětluje Dana Langerová, která má stánek na Dominikánském náměstí na starosti.

Z ryb mohou lidé ochutnat i polévku. Záměr majitelů stánku byl přitom jiný. „Chtěli jsme nabízet různé zeleninové krémy nebo vývar na zahřátí. Poptávka po rybí polévce byla ovšem tak velká, že jsme se rozhodli zařadit do nabídky i ji," dodává Langerová.

V dalších stáncích své speciality nabídnou kuchaři z dalších brněnských podniků jako například Borgo Agnese, Boulevard Restaurant nebo pivnice u Čápa.

Zřejmě i kvůli menšímu počtu stánků je podle Langerové atmosféra na Dominikánském náměstí komornější než na ostatních trzích v centru města. „Chodí se sem najíst třeba i lidé z okolních firem. Místo poledního menu. Ale stalo se i, že přišel pán bydlící nedaleko. V jednom dnu si tady dal oběd i večeři. Není to tady prostě tak namačkané, lidé si mohou v klidu pochutnat," zdůrazňuje žena.

Jediné, co místu podle ní chybí, je hudba. I o ní ale už prodejci s organizátory jednají. Zatím však jim i návštěvníkům občas zahrají někteří z pouličních umělců.

Kromě zaměření na drůbeží a rybí pokrmy měli organizátoři nových trhů ještě jednu podmínku. „Vedle sortimentu byly hlavními kritérii při výběru restaurací a podniků kvalita a nápad," podotýká mluvčí turistického informačního centra Gabriela Peringerová. Platí to i pro nápoje. Kromě Turbomoštu se lidé posilní třeba také horkou čokoládou, vánočním ciderem, medovinou nebo kvalitní kávou.