Centrum města Brna se mění před očima. Náměstí Svobody se zazelenalo, v bočních uličkách se uklízí po právě dokončených rekonstrukcích. Obchodníci v ulicích Běhounská, Rašínova a Záměčnická se chystají na uzavírku vjezdů, kavárny a restaurace na odpolední nápor hostů. Už v pátek totiž centrum navštíví necelá dvacítka středoevropských prezidentů, kteří do Brna přijedou na setkání, jehož myšlenka zní: rozhovory sousedů mezi sebou.

„Poslal jsem obchodníkům v centru Brna dopis, aby se připravili na dopravní omezení provozu do města a také na uzavření přístupových cest na náměstí,“ uvedl primátor Roman Onderka.

V centru už cedule upozorňují, že v pátek od devíti do půl dvanácté dopoledne neproklouzne do centra kromě státních návštěv žádné auto.

Obchodníci a provozovatelé se ale v názoru na uzavírky neshodují.

„Snad do centra přijde víc lidí, určitě budeme mít otevřeno, pokud nám to někdo nezakáže,“ řekl například vedoucí cukrárny U Čtyř mamlasů na náměstí Svobody Václav Labský.

Naopak provozovatel dvou podniků v Běhounské ulici, který si nepřál zveřejnit jméno, není spokojený a nelíbí se mu ani forma dopisu primátora Onderky.

„Znamená to zkrácenou pracovní dobu a hlavně komplikace, když nemůžu před víkendem přijmout zásobovací auto,“ postěžoval si. Dopis podle něj mohl Onderka napsat mírněji. „Znělo to dost direktivně,“ myslí si provozovatel.

Město už v zimě nechalo odstranit grafitti v centru města. Teď k čistým ulicím přibylo dalších dvacet v širším okruhu centra a také plochy kolem plánované trasy prezidentských delegací z letiště do hotelů.

Všímaví chodci včera zaznamenali také slibovanou zeleň, která v podobě závěsných košů objevila na lampách na náměstí Svobody.Také v bočních uličkách dokončují dělníci poslední úklidové práce.

„Všechny opravy jsou plánované, jen díky vzácné návštěvě trochu urychlené,“ podotkl Onderka.