„Nikdo nám stále nevysvětlil, proč i když prodej doporučila městská část, magistrát ji smete ze stolu," postěžoval si například Vladimír Sláma, který má zájem o byt v Kosmově ulici v brněnské městské části Královo Pole.

Podobné námitky mají i lidé v jiných brněnských čtvrtích. „Minulé vedení radnice Brna - severu privatizaci zastavilo. Při dalších volbách všichni slibovali, že privatizaci otevřou. To se sice stalo, město ale názoru radnice nenaslouchá," postěžovala si například Renata Hladká, která žije v Jurkovičově ulici v brněnské Lesné.

Byty patří městu a to je radnicím městských částí svěřuje do péče. „K jejich názorům přihlížíme, ale nemusíme se jimi řídit. Není v zájmu města například prodávat domy, které jsme v minulosti opravovali. Nechceme ani prodávat bloky domů s velkým počtem bytů, nebo ty, na jejichž rekonstrukci se vážou dotace," vysvětlil náměstek brněnského primátora Oliver Pospíšil.

To uznává i starostka Brna – severu Sabina Tomíšková. „Magistrát vidí privatizaci v širších souvislostech, my jako správci jen domy doporučujeme. O tom co je pro město skutečně výhodné, rozhodují brněnští zastupitelé," podotkla Tomíšková.

Lidem ale vadí i to, že v podobných domech jako jsou ty jejich, město privatizaci neodmítlo. „Je zajímavé, že některé byty v domech už město v minulosti prodalo jednotlivcům podle zcela jiných pravidel, než postupuje dnes. A opět nám nikdo nevysvětlil proč," řekl Sláma z Králova Pole.

Podle náměstka Pospíšila za to může doba, ve které si byt lidé zažádali. „V devadesátých letech byla privatizace poněkud divoká. Lidé, kteří tehdy byt získali, měli prostě štěstí," řekl náměstek.

Zastupitelé včera rozhodli, že se na seznamu bytů určených k privatizaci objeví zhruba třináct set nových. Více než dvakrát tolik se naopak na tento seznam nedostalo.„Pravidla prodeje i seznam schválilo zastupitelstvo už před deseti lety. Od té doby na něj postupně připisujeme i další nemovitosti, bez nichž se v budoucnu obejdeme. Až privatizace skončí, chceme vlastnit asi šestadvacet tisíc bytů z původně více než padesáti tisíc," dodal Pospíšil.