Jejich spor s městem se táhne už několik let. Lidé více než dva roky marně žádají, aby vedení města jejich dům zařadilo do seznamu budov určených k privatizaci. „Bytový odbor a náměstek Oliver Pospíšil blokují prodej. Nejsou schopni nám dát řádnou odpověď a vůbec solidně jednat. Stále nás odsouvají," postěžovala si jedna z nájemnic v ulici, která si nepřála uvést své jméno. Redakce ho zná.

Nejméně do podzimních komunálních voleb se ale kladné odpovědi nedočká. „Lidé v ulici Heleny Malířové si musí počkat na nové vedení města. Vyřídit odprodej bytů by současné vedení do konce funkčního období nestihlo. Jejich dům se do seznamu nedostal například kvůli tomu, že jsme investovali v roce 2001 do oprav, které nájemníci zlehčují," reagoval Pospíšil ze sociální demokracie.

Zmíněné opravy čítající i přístavbu nových bytů jsou podle slov nájemníků zfušované. Městskou část Brno-sever navíc tehdy stály osmaosmdesát milionů korun, což nyní město udává jako jeden z důvodů odmítnutí žádosti o zapsání na seznam.

Nájemníkům z Heleny Malířové proto nezbývá, než se postavit do zástupu dalších stovek Brňanů, které podobný problém trápí. O osudu jejich bydlení totiž rozhodnou až noví zastupitelé.

Město do konce roku zprivatizuje pouze byty a domy v aktuálním prodeji. Ke konci letošního roku má Brnu zůstat asi šestadvacet tisíc bytů, což je zhruba o polovinu méně než v 90. letech, kdy odprodeje odstartovala brněnská ODS. „Zbavení se většiny bytového fondu může městu způsobit problém. Tohle množství bytů je podle mě optimální a nemělo by se měnit," zdůraznil Pospíšil.

Privatizace zároveň bude jedním ze stěžejních bodů blížících se komunálních voleb. Politici se k ní staví různě.

S Pospíšilovým tvrzením například nesouhlasil očekávaný lídr kandidátky ODS Libor Šťástka. „Je zbytečné, aby město vlastnilo tak rozsáhlý bytový fond. Počet bytů v držení města chceme snížit a v prodeji pokračovat," sdělil Šťástka.

S odprodejem bytů chce také pokračovat TOP09. „Nemusí jít o celé domy ale třeba jen o bytové jednotky," mínil brněnský předseda strany Jaroslav Kacer.

Jiné strany privatizaci vítají s výhradami. „Chceme, aby v této otázce měly autonomii městské části a ne aby se o prodeji rozhodovalo centrálně," poznamenala lídryně lidovecké kandidátky Klára Liptáková.

Rezervu v bytovém fondu chtějí ponechat také zelení a komunisté. „Přidělování bytů by nemělo vycházet z žádostí nájemníků, ale z ekonomické výhodnosti pro město," uvedla zastupitelka ze Strany zelených a lídryně kandidátky Jana Drápalová.

Opačný názor zastává předseda okresního výboru KSČM Ladislav Býček. „Městu sice musí zůstat rezerva, ale myslíme si, že kdo chce koupit obecní byt, není důvod mu v tom bránit," řekl Býček.

Nájemníkům z Heleny Malířové tak zatím místo čekání navrhuje jedno z řešení starosta Brna-severu Rostislav Hakl. „Jsme připravení okamžitě začít s opravami domu, ale nepustíme se do nich v momentě, kdy nájemnici stále požadují jejich odkup," podotkl Hakl. Upozornil navíc, že městská část do rozhodnutí vedení města zasahovat nemůže.

TOMÁŠ KREMR