VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pro labužníky: Rialto a U Kastelána

Brno - V každoroční ročence nejlepších restaurací v České republice se umístily i dva brněnské podniky: Rialto Ristorante a U Kastelána.

8.12.2008 1
SDÍLEJ:

Brněnská Rialto Ristorante získala na jižní Moravě nejvyšší hodnoceníFoto: DENÍK/Ondřej Surý

Bílé lanýže nebo srnčí hřbet s brusinkovým zelím mohou lidé ochutnat ve dvou brněnských restauracích, které se letos dostaly mezi českou špičku. Prestižní průvodce restauracemi Maurerův výběr – Grand restaurant totiž Restauraci Rialto a U Kastelána zařadil mezi deset nejlepších v České republice. Tentokrát průvodce sestavovalo téměř pět set milovníků dobrého jídla. A projedli u toho speciality za téměř sedm milionů korun.

„Průvodce letos obsahuje 455 restaurací z celého Česka. Rialto Ristorante obsadila čtvrté místo a restaurace U Kastelána deváté,“ uvedl Lukáš Kalista z týmu Maurerův průvodce. Podle hodnotitelů sice U Kastelána lépe vaří, Rialto však svého konkurenta přeskočilo díky vysokému hodnocení za interiér.

Uprostřed Rialta, které se nachází ve funkcionalistickém domě ve Veveří ulici, je totiž krb a návštěvníci navíc mohou při jídle sledovat hemžení ryb v akváriu. „Loni jsme byli čtrnáctí, proto mám radost. Myslím, že lidé oceňují náš domácký přístup. Také kvalitní suroviny, hlavně ryby, které jsou čerstvé každý den. Teď bych jim doporučil bílé lanýže. Ty jinde v Brně neochutnají,“ zve šéfkuchař Rialta Martin Němec na sezonní specialitu.

Ke Kastelánovi lidé chodí do bývalého pivovaru v Kotlářské ulici. Kuchaři pro ně každý měsíc připravují degustační menu podle ročního období. „Nejlepší je totiž jíst to, co v přírodě právě roste. V září bylo osm chodů z lišek a hřibů, v říjnu z dýně, poslední byl zvěřinový. A ten další bude na Silvestra, ale zatím jsem ho nesestavil,“ říká šéfkuchař Jiří Nedorostek, který U Kastelána připravoval i takzvané yoshoku, mix asijských a evropských chutí. „To je třeba miso polévka s francouzskými husími játry,“ popsal specialitu Nedorostek. Yoshoku se lidé dočkají nejdříve příští rok, teď je však podle šéfkuchaře nejlepší dát si srnčí hřbet s brusinkovým zelím s bramborovými noky na másle a zeleninou.

Maurerův výběr vychází už od roku 1997. Restaurace hodnotí lidé anonymně. Restaurace U Kastelána se díky šéfkuchaři Michalu Göthovi v roce 2005 dokonce umístila na první příčce. V loňském díle však brněnské podniky mezi deseti nejlepšími nebyly. Rialto se umístilo na druhém místě pouze podle kvality obsluhy. Restauraci U Kastelána zase ocenili odborníci. „Jsou to velice dobré restaurace. Myslím však, že je v republice daleko víc výborných, například venkovských restaurací, které v Maurerově průvodci nejsou,“ myslí si prezident Asociace kuchařů a cukrářů České republiky Miroslav Kubec.

Autor: Barbora Fialová

8.12.2008 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto
16

VIDEO: Na Moravě se hnuly ledy. Přehnaly se přes jez a zamířily k Dunaji

Michal Škoda patří mezi největší opory brněnské Zbrojovky.
EXKLUZIVNĚ / AKTUALIZOVÁNO
1

Odejde, nebo zůstane? Brněnského útočníka Škodu nově lanaří čínský klub

Zloděj spícímu podnapilému muži prohledával kapsy i batoh. Zachytily ho kamery

Brno /VIDEO/ – Na kamerový systém na brněnském hlavním nádraží doplatil dvaadvacetiletý mladík, který se v noci na středu rozhodl okrást podnapilého muže, který spal na lavičce. „Prohledával mu kapsy u bundy, u kalhot, a posléze i jeho batoh. Strážníci se od začátku na jeho chování zaměřili a vše nahráli," uvedl mluvčí brněnské městské policie Jakub Ghanem.

DOTYK.CZ

Chyťte doktora! Nemocnice kupují lékaře už během studia

Více než třetina špitálů láká adepty medicíny na štědrá stipendia, vyplývá z ankety regionálních redakcí Deníku. Další nemocnice to plánují.

AKTUALIZOVÁNO

Muž se dotkl tyčí vedení na železniční trati. Na místě zemřel

Břeclavsko – Tragické následky měl ve čtvrtek pro muže kontakt s vedením na železniční trati mezi Podivínem a Ladnou na Břeclavsku. Policii o tom informoval dozorčí železničního provozu.

Doprava za 30 let? Čtvrtina lidí jde pěšky či jede na kole, tvrdí plán mobility

Brno /INFOGRAFIKA, ANKETA/ - Sprchy na pracovištích, bezbariérové stezky nebo hlídané stojany na kola. To jsou jen některé z nápadů, které mají nalákat brněnské cestující ke kolům nebo pěší chůzi. Plán mobility hledá podle náměstka brněnského primátora Matěje Hollana cestu k vyváženému složení dopravy, posílit mají ale zejména tyto prostředky.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies