VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pro labužníky: Rialto a U Kastelána

Brno - V každoroční ročence nejlepších restaurací v České republice se umístily i dva brněnské podniky: Rialto Ristorante a U Kastelána.

8.12.2008 1
SDÍLEJ:

Brněnská Rialto Ristorante získala na jižní Moravě nejvyšší hodnoceníFoto: DENÍK/Ondřej Surý

Bílé lanýže nebo srnčí hřbet s brusinkovým zelím mohou lidé ochutnat ve dvou brněnských restauracích, které se letos dostaly mezi českou špičku. Prestižní průvodce restauracemi Maurerův výběr – Grand restaurant totiž Restauraci Rialto a U Kastelána zařadil mezi deset nejlepších v České republice. Tentokrát průvodce sestavovalo téměř pět set milovníků dobrého jídla. A projedli u toho speciality za téměř sedm milionů korun.

„Průvodce letos obsahuje 455 restaurací z celého Česka. Rialto Ristorante obsadila čtvrté místo a restaurace U Kastelána deváté,“ uvedl Lukáš Kalista z týmu Maurerův průvodce. Podle hodnotitelů sice U Kastelána lépe vaří, Rialto však svého konkurenta přeskočilo díky vysokému hodnocení za interiér.

Uprostřed Rialta, které se nachází ve funkcionalistickém domě ve Veveří ulici, je totiž krb a návštěvníci navíc mohou při jídle sledovat hemžení ryb v akváriu. „Loni jsme byli čtrnáctí, proto mám radost. Myslím, že lidé oceňují náš domácký přístup. Také kvalitní suroviny, hlavně ryby, které jsou čerstvé každý den. Teď bych jim doporučil bílé lanýže. Ty jinde v Brně neochutnají,“ zve šéfkuchař Rialta Martin Němec na sezonní specialitu.

Ke Kastelánovi lidé chodí do bývalého pivovaru v Kotlářské ulici. Kuchaři pro ně každý měsíc připravují degustační menu podle ročního období. „Nejlepší je totiž jíst to, co v přírodě právě roste. V září bylo osm chodů z lišek a hřibů, v říjnu z dýně, poslední byl zvěřinový. A ten další bude na Silvestra, ale zatím jsem ho nesestavil,“ říká šéfkuchař Jiří Nedorostek, který U Kastelána připravoval i takzvané yoshoku, mix asijských a evropských chutí. „To je třeba miso polévka s francouzskými husími játry,“ popsal specialitu Nedorostek. Yoshoku se lidé dočkají nejdříve příští rok, teď je však podle šéfkuchaře nejlepší dát si srnčí hřbet s brusinkovým zelím s bramborovými noky na másle a zeleninou.

Maurerův výběr vychází už od roku 1997. Restaurace hodnotí lidé anonymně. Restaurace U Kastelána se díky šéfkuchaři Michalu Göthovi v roce 2005 dokonce umístila na první příčce. V loňském díle však brněnské podniky mezi deseti nejlepšími nebyly. Rialto se umístilo na druhém místě pouze podle kvality obsluhy. Restauraci U Kastelána zase ocenili odborníci. „Jsou to velice dobré restaurace. Myslím však, že je v republice daleko víc výborných, například venkovských restaurací, které v Maurerově průvodci nejsou,“ myslí si prezident Asociace kuchařů a cukrářů České republiky Miroslav Kubec.

Autor: Barbora Fialová

8.12.2008 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.
1

Studie o poloze vlakového nádraží v Brně se zpozdí o dva měsíce. Kvůli přestupům

Ilustrační foto

Na jihu Moravy padly rekordní teploty. Meteorologové naměřili přes 21 stupňů

Kometa má samá skvělá jména, říká před semifinále proti mateřskému klubu Jarůšek

Hradec Králové, Brno - Poprvé v historii si hokejisté Hradce Králové zahrají semifinále play-off extraligy. Ve středu se na svém ledě v prvním utkání série postaví Kometě Brno. Útočníka Richarda Jarůška čeká zajímavý souboj proti mateřskému klubu, za který ale v prvním týmu nikdy nehrál.

Hodina cvičení denně? Po skákání na trampolínách sotva udržela kartáček na zuby

Brno /NA VLASTNÍ KŮŽI/ - Dva měsíce. Každý den hodina cvičení. Bez přestávky. Jako asistentka v redakci Brněnského deníku Rovnost jsem se rozhodla sedavé zaměstnání vyvážit dvouměsíční výzvou v tělocvičně a bojovat o změnu postavy.

Kometě budou lidé fandit hlavně v hospodách. Veřejná projekce se zatím nechystá

Brno – Ve středu odstartuje v královéhradecké hokejové aréně semifinálová série Tipsport extraligy. Domácí Mountfield HK poprvé hostí Kometu a v Brně po delší pauze znovu začíná hokejová horečka. Brněnský deník Rovnost zjišťoval, jestli budou fanoušci moct podpořit brněnský tým před velkoplošnými obrazovkami, které byly v minulých sezonách na náměstí Svobody či na Moravském náměstí.

Samořízené automobily by se mohly testovat na dálnici D2

Vozidla bez řidiče by se do budoucna mohla v provozu testovat na dálnici D2 mezi Brnem a Bratislavou. Na dnešním jednání se na tom shodli ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) a místopředseda slovenské vlády pro investice a informatiku Peter Pellegrini se zástupci automobilového průmyslu a mobilními operátory.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies