VYBERTE SI REGION

Pro labužníky: Rialto a U Kastelána

Brno - V každoroční ročence nejlepších restaurací v České republice se umístily i dva brněnské podniky: Rialto Ristorante a U Kastelána.

8.12.2008 1
SDÍLEJ:

Brněnská Rialto Ristorante získala na jižní Moravě nejvyšší hodnoceníFoto: DENÍK/Ondřej Surý

Bílé lanýže nebo srnčí hřbet s brusinkovým zelím mohou lidé ochutnat ve dvou brněnských restauracích, které se letos dostaly mezi českou špičku. Prestižní průvodce restauracemi Maurerův výběr – Grand restaurant totiž Restauraci Rialto a U Kastelána zařadil mezi deset nejlepších v České republice. Tentokrát průvodce sestavovalo téměř pět set milovníků dobrého jídla. A projedli u toho speciality za téměř sedm milionů korun.

„Průvodce letos obsahuje 455 restaurací z celého Česka. Rialto Ristorante obsadila čtvrté místo a restaurace U Kastelána deváté,“ uvedl Lukáš Kalista z týmu Maurerův průvodce. Podle hodnotitelů sice U Kastelána lépe vaří, Rialto však svého konkurenta přeskočilo díky vysokému hodnocení za interiér.

Uprostřed Rialta, které se nachází ve funkcionalistickém domě ve Veveří ulici, je totiž krb a návštěvníci navíc mohou při jídle sledovat hemžení ryb v akváriu. „Loni jsme byli čtrnáctí, proto mám radost. Myslím, že lidé oceňují náš domácký přístup. Také kvalitní suroviny, hlavně ryby, které jsou čerstvé každý den. Teď bych jim doporučil bílé lanýže. Ty jinde v Brně neochutnají,“ zve šéfkuchař Rialta Martin Němec na sezonní specialitu.

Ke Kastelánovi lidé chodí do bývalého pivovaru v Kotlářské ulici. Kuchaři pro ně každý měsíc připravují degustační menu podle ročního období. „Nejlepší je totiž jíst to, co v přírodě právě roste. V září bylo osm chodů z lišek a hřibů, v říjnu z dýně, poslední byl zvěřinový. A ten další bude na Silvestra, ale zatím jsem ho nesestavil,“ říká šéfkuchař Jiří Nedorostek, který U Kastelána připravoval i takzvané yoshoku, mix asijských a evropských chutí. „To je třeba miso polévka s francouzskými husími játry,“ popsal specialitu Nedorostek. Yoshoku se lidé dočkají nejdříve příští rok, teď je však podle šéfkuchaře nejlepší dát si srnčí hřbet s brusinkovým zelím s bramborovými noky na másle a zeleninou.

Maurerův výběr vychází už od roku 1997. Restaurace hodnotí lidé anonymně. Restaurace U Kastelána se díky šéfkuchaři Michalu Göthovi v roce 2005 dokonce umístila na první příčce. V loňském díle však brněnské podniky mezi deseti nejlepšími nebyly. Rialto se umístilo na druhém místě pouze podle kvality obsluhy. Restauraci U Kastelána zase ocenili odborníci. „Jsou to velice dobré restaurace. Myslím však, že je v republice daleko víc výborných, například venkovských restaurací, které v Maurerově průvodci nejsou,“ myslí si prezident Asociace kuchařů a cukrářů České republiky Miroslav Kubec.

Autor: Barbora Fialová

8.12.2008 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ženy i muži se chodí už více než století stříhat do kadeřnictví v Údolní ulici. Nejstarší brněnský salón majitel zrekonstruuje.
20

Stříhají v něm lidi přes sto let. Nejstarší brněnské kadeřnictví zrekonstruují

Ilustrační foto.

Židenický místostarosta Kunc byl podle inspekce hrubý na zaměstnance radnice

Automatické sněhové řetězy. Nový vynález pochází z Česka

Pokud jste někdy nasazovali klasické sněhové řetězy, určitě vás napadlo, že by jejich montáž mohla být o trochu snadnější a rychlejší. Nový český vynález naštěstí splňuje obojí zmíněné.

Kamechy a Žebětín spojí chodník a cyklostezka. Cenu zvyšují výkupy pozemků

Brno – Chodník podél silnice ze sídliště Kamechy do Žebětína ocení matky s kočárky a další chodci, kteří kolem Žebětínského rybníka procházejí. Pokud se vše podaří, žebětínská radnice ho chce začít stavět příští rok.

AKTUALIZOVÁNO

Policejní akce odhalila šest opilých řidičů autobusů. V práci je čeká výpověď

Jižní Morava /FOTO/ – Usedli za volant, nastartovali autobusy a začali nabírat cestující. Šesti řidičům autobusů v Jihomoravském kraji v pondělí nevadilo, že byli opilí, do práce vyrazili i navzdory tomu. Policisté se na ně zaměřili při rozsáhlé akci.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies