VYBERTE SI REGION

Pro labužníky: Rialto a U Kastelána

Brno - V každoroční ročence nejlepších restaurací v České republice se umístily i dva brněnské podniky: Rialto Ristorante a U Kastelána.

8.12.2008 1
SDÍLEJ:

Brněnská Rialto Ristorante získala na jižní Moravě nejvyšší hodnoceníFoto: DENÍK/Ondřej Surý

Bílé lanýže nebo srnčí hřbet s brusinkovým zelím mohou lidé ochutnat ve dvou brněnských restauracích, které se letos dostaly mezi českou špičku. Prestižní průvodce restauracemi Maurerův výběr – Grand restaurant totiž Restauraci Rialto a U Kastelána zařadil mezi deset nejlepších v České republice. Tentokrát průvodce sestavovalo téměř pět set milovníků dobrého jídla. A projedli u toho speciality za téměř sedm milionů korun.

„Průvodce letos obsahuje 455 restaurací z celého Česka. Rialto Ristorante obsadila čtvrté místo a restaurace U Kastelána deváté,“ uvedl Lukáš Kalista z týmu Maurerův průvodce. Podle hodnotitelů sice U Kastelána lépe vaří, Rialto však svého konkurenta přeskočilo díky vysokému hodnocení za interiér.

Uprostřed Rialta, které se nachází ve funkcionalistickém domě ve Veveří ulici, je totiž krb a návštěvníci navíc mohou při jídle sledovat hemžení ryb v akváriu. „Loni jsme byli čtrnáctí, proto mám radost. Myslím, že lidé oceňují náš domácký přístup. Také kvalitní suroviny, hlavně ryby, které jsou čerstvé každý den. Teď bych jim doporučil bílé lanýže. Ty jinde v Brně neochutnají,“ zve šéfkuchař Rialta Martin Němec na sezonní specialitu.

Ke Kastelánovi lidé chodí do bývalého pivovaru v Kotlářské ulici. Kuchaři pro ně každý měsíc připravují degustační menu podle ročního období. „Nejlepší je totiž jíst to, co v přírodě právě roste. V září bylo osm chodů z lišek a hřibů, v říjnu z dýně, poslední byl zvěřinový. A ten další bude na Silvestra, ale zatím jsem ho nesestavil,“ říká šéfkuchař Jiří Nedorostek, který U Kastelána připravoval i takzvané yoshoku, mix asijských a evropských chutí. „To je třeba miso polévka s francouzskými husími játry,“ popsal specialitu Nedorostek. Yoshoku se lidé dočkají nejdříve příští rok, teď je však podle šéfkuchaře nejlepší dát si srnčí hřbet s brusinkovým zelím s bramborovými noky na másle a zeleninou.

Maurerův výběr vychází už od roku 1997. Restaurace hodnotí lidé anonymně. Restaurace U Kastelána se díky šéfkuchaři Michalu Göthovi v roce 2005 dokonce umístila na první příčce. V loňském díle však brněnské podniky mezi deseti nejlepšími nebyly. Rialto se umístilo na druhém místě pouze podle kvality obsluhy. Restauraci U Kastelána zase ocenili odborníci. „Jsou to velice dobré restaurace. Myslím však, že je v republice daleko víc výborných, například venkovských restaurací, které v Maurerově průvodci nejsou,“ myslí si prezident Asociace kuchařů a cukrářů České republiky Miroslav Kubec.

Autor: Barbora Fialová

8.12.2008 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

Česká hlava pro brněnský tým. Mikroskop pomůže s léčbou rakoviny

Brno – Vynalezl mikroskop, který v budoucnu pomůže s nádorovou léčbou. Padesátiletý Radim Chmelík se svým týmem z Fakulty strojního inženýrství a CEITEC Vysokého učení technického v Brně obdržel minulý týden ocenění vědecké soutěže Česká hlava.

Kníničská Panna Marie? Řezbář ji vyřezal motorovou pilou

Brno /FOTOGALERIE/ – Zvuk motorové pily slyšeli v neděli dopoledne lidé z brněnských Kníniček. Před místní mateřskou školou totiž započal letošní advent v městské části. Jedním z největších lákadel programu byla řezbářská show, při níž řezbář vytvořil postavu Panny Marie.

Nehod motorkářů ubylo. Jsou lépe připravení, tvrdí odborník

Jižní Morava – Devět životů vyhaslo od začátku roku při nehodách motocyklů na silnicích v Jihomoravském kraji. Oproti loňsku je to o jednoho mrtvého méně.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies