Prohlídka začne v Husově ulici, kde kryt leží, a potrvá devadesát minut. Zájemci navštíví nejznámější místa významná v obou totalitních režimech. „Účastníci projdou centrum Brna. V budově České pošty v Orlí ulici byla třeba mučírna Státní bezpečnosti. Málokdo také ví, kde se nacházela ženská věznice gestapa," nastínil průvodce Radim Lacina.

Zájemci si mohou neobvyklou trasu projít každou sobotu a neděli, ale musí si místo zarezervovat dopředu. „Zda je zrovna volno se lidé dozvědí na internetu," doplnil Lacina.

Prohlídky se zúčastní třeba třiasedmdesátiletá Milada Havlenová, která zažila konec války i komunismus. „Mohla bych vzít vnuka. Je to příležitost, jak se dozvědět o tehdejší době," sdělila.

Vedení Amerického fondu spolupracuje na exkurzi s historiky Michalem Konečným a Alexandrem Brummerem, kteří napsali turistické průvodce Brno nacistické a Brno stalinistické. Popisují v nich nejznámější místa tehdejší doby a prolínají je s osudy lidí. „Z prvního nástupiště hlavního nádraží vypravovali židovské transporty do vyhlazovacích táborů," uvedl dříve Konečný.

V současné době oba připravují další knihu Brno účtující. „Budeme se v ní zabývat poválečným vývojem Brna a odsunem Němců žijících v něm," dodal Konečný.

PATRIK EL-TALABÁNI