Pod vlivem marihuany přistihla policejní hlídka v sobotu dopoledne na Staré dálnici dvaatřicetiletého muže. „Vzápětí nevěřila vlastním očím, když zastavila taxík obsazený německými fanoušky. Za jeho volantem seděl sedmapadesátiletý řidič, který nadýchal téměř jeden a půl promile," popsal policejní mluvčí Pavel Šváb.

Všechny články o letošní motocyklové Velké ceně si přečtěte ZDE

Při řešení tohoto problému se okolo hlídky prohnal Škoda Superb. „Policisté se za ním neprodleně vydali a dostihli jej. Řidič, který si svou jízdou vysoko nad rychlostním limitem doslova řekl o kontrolu, nadýchal 0,39 promile. Oběma mužům jsme zadrželi řidičský průkaz," dodal Šváb.

Pod vlivem návykových látek přistihli policisté téměř třicet řidičů. „Většinou to byl alkohol. S drogami sedlo za volant šest lidí. Cizinců z toho bylo jen několik," sdělil Šváb.

Žádnou dopravní nehodu ale lidé pod vlivem nezpůsobili. Hlavním důvodem nehod byla nepozornost nebo příliš vysoká rychlost. V sobotu po poledni narazil na dálnici D2 u Brna motorkář zezadu do osobního auta. „Nedobrzdil a se zraněním skončil v nemocnici. S policisty ale spolupracoval a vysvětlil jim, co se stalo, zranění byla lehká," sdělil Šváb. Stejný den večer bourali i tři cizinci v osobním autě. „Jeli příliš rychle a narazili do stromu," dodal mluvčí. Ani tam ale zranění nebyla vážná

V okolí okruhu i v centru města museli řešit strážníci oznámení o rušení nočního klidu. „V noci na sobotu jich bylo okolo třiceti, v noci na neděli patnáct. Běžnou letní noc jich bývá ještě o něco méně," informoval mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem.

Například v sobotu po páté ráno vyjížděla pořádková jednotka do Kohoutovic na Libušinu třídu k nočnímu spoji, ve kterém prý čtyřiadvacetiletý mladík velmi hrubě urážel čtyřiapadesáti­letého muže. „Ve vulgaritách pokračoval i za přítomnosti hlídky, a ta ho proto důrazně vyzvala ke zklidnění. Případ potom postoupila k projednání u přestupkové komise," informoval mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem.

Dopravní situace se o víkendu v okolí okruhu nezkomplikovala. Při trénincích i hlavních závodech byla plná obě žebětínská parkoviště, proto hlídky směrovali řidiče k parkovišti Vysoké napětí. „Přijelo víc lidí než loni, ale žádné větší problémy s řidiči jsme nezaznamenali," sdělil provozní manažer parkoviště Ladislav Molcar.

Po konci nedělního hlavního závodu odjíždělo z místa téměř sto čtyřicet tisíc fanoušků. V okolí závodiště v tu chvíli parkovalo téměř třináct tisíc osobních aut a přes tři a půl tisíce motorek.

Většina návštěvníků Masarykova okruhu vyjela na dálnici, kde se jen nárazově tvořily kolony. Plynulost narušila jen po páté hodině nehoda motorky a osobního auta v Popůvkách na Brněnsku. „Zranění motorkáře ale nebylo vážné. Před šestou už bylo místo zase bez problémů průjezdné," informoval Šváb.

Na bezpečnost v Brně a okolí v souvislosti s akcí dohlíželo tisíc policistů a dvě stovky strážníků. Na všech klíčových místech jsou hlídky dopravní policie.