Matka jednoho z dětí Zuzana Malíková upozornila, že cena projektové dokumentace na půdní vestavbu a opravu stropu je podezřele vysoká. „V srpnu zastupitelstvo městské části schválilo dokumentaci za téměř 480 tisíc korun. Pokud ale jde jen o ni a není v tom započítané nic dalšího, je to divné. Cena se nám zdá vysoká," prohlásila Malíková.

POTÍŽE VE ŠKOLCE
květen 2012: magistrát vypsal napost šéfa školky U Lípy Svobody výběrové řízení, ve kterém zvítězila tehdejší ředitelka Marie Přichystalová. Městská část doporučila Andreu Bártlovou, která skončila třetí.
únor 2013: v pořadí ve třetím konkurzu vyhrála Bártlová.
březen 2013:Bártlovou do funkce jmenovali brněnští radní. Rodiče proti tomu protestovali na nádvoří Nové radnice. Ředitelka ve funkci zůstala.
srpen 2013: radnice schválila projektovou dokumentaci na opravu školky za téměř půl milionu korun.

Podle ní stojí za tak vysokou cenou několik důvodů. „Není vyloučené, že starosta chce budovu nechat opravit a pak ji získat pro sebe. Školku by pak úplně zrušil," popsala první variantu žena.

Uvedla, že existuje také další vysvětlení toho, co se děje. „Je možné, že starosta je nějak propojený s firmou, která dokumentaci zpracovává a zakázku jim přihrál. Školku by pak sice nechal fungovat, ze zakázky by ale měl osobní prospěch," domnívá se Malíková.

Tuřanský starosta Aleš Jakubec obvinění striktně odmítl jako lži. „Už ani nevím, co k tomu říct. Za poslední dobu jsem se musel bránit tolika pomluvám, že už mě to vyčerpává," sdělil včera Brněnskému deníku Rovnost.

Varianta, že chce školku zrušit, je podle něj zcela zcestná. „Všichni vědí, jak málo míst ve školkách je. Nevím, čím bych si pomohl, kdybych zrušil další," prohlásil.

Propojení s firmou, která má vypracování dokumentace na starosti, považuje za absurdní. „Je to absolutní nesmysl. Ze tří nabídek ve výběrovém řízení jsme vybrali nejlevnější," upozornil Jakubec.

Dodal, že projektová dokumentace se týká opravy stropu školky a půdní vestavby. „Už před dvěma lety jsme při opravě střechy zjistili, že strop je špatný a je nutné ho opravit. Projektová dokumentace tedy obsahuje vše, co je k tomu nutné. Veškeré propočty, co a jak se bude muset udělat a také plán na půdní vestavbu. Plánujeme tam ložnici pro děti. Cena je zcela v pořádku," řekl starosta.

Za pravdu mu dal i brněnský architekt Petr Hruša. Částku označil dokonce za poměrně nízkou. „Pokud projektová dokumentace obsahuje skutečně všechny náležitosti, cena je v pořádku. Dokonce si nejsem jistý, jestli bych se do ní vešel," konstatoval architekt.

Problémy ve školce začaly loni v květnu. Magistrát tehdy vypsal výběrové řízení, ve kterém zvítězila dosavadní ředitelka Marie Přichystalová. Městská část ale doporučila Andreu Bártlovou, která skončila na třetím místě. V dalších dvou konkurzech, které si vynutili rodiče, už zvítězila Bártlová.