Je skvělé, s kvalitními umělci. Sbírá jednu Thalii za druhou. Ale nikdo o tom bohužel neví. To vzkázali včera brněnští radní řediteli divadla Zdeňku Prokešovi. A odvolali ho.

Prokeš končí příští pondělí. Divadlo dočasně povede jeho náměstek Arnošt Janěk. „Na budoucnosti Národního divadla nám záleží. Pod vedením stávajícího ředitele ji ale nevidíme,“ uvedla náměstkyně primátora Barbora Javorová. Ta se spolu s primátorem Romanem Onderkou sešla v uplynulých týdnech se všemi šéfy souborů, ředitelem Prokešem i jeho náměstky. „Nevyplynuly ale žádné představy, jakým směrem se divadlo bude dál ubírat. V návrhu řešení pana ředitele Prokeše jsem žádné návrhy řešení nenašla,“ uvedla Javorová.

Prokeš: No comment

Prokeš vedl Národní divadlo, které spravuje Redutu a Janáčkovo i Mahenovo divadlo, od srpna roku 2003. Včera nechtěl rozhodnutí radních komentovat. „Neříkám na to nic. Jsem na služební cestě,“ sdělil. Řádné funkční období by mu vypršelo až příští rok v létě.

Náměstkyně Javorová má teď měsíc na to, aby připravila výběrové řízení na nového šéfa divadla. „Přáli bychom si, aby bylo z čeho vybírat. Nový ředitel by měla být osobnost s jasnou vizí a koncepcí. A navíc s láskou k divadlu,“ popsala budoucího šéfa Národního divadla. Umělci by podle ní měli cítit, že za nimi někdo stojí. „A nejen Brňané by na divadlo měli být patřičně hrdí. A to teď nejsou. Nemají ho v povědomí a neví, jaké skvělé kusy se v něm hrají,“ myslí si náměstkyně.

Řízením divadla radní dočasně pověřili současného provozního náměstka Arnošta Janěka. Ani ten se ale včera nechtěl vyjádřit. „Zatím nemám informace o odvolání ředitele a mém jmenování oficiálně od města,“ uvedl Janěk. Národní divadlo se dlouhodobě trápí s dluhy. Letos kvůli tomu dokonce zrušilo dvě připravované premiéry. Z městského rozpočtu dostalo na letošní rok sto šedesát osm milionů korun, potřebovalo by ale zhruba o třicet víc. Radní počítají, že by Národní divadlo mohlo mít nového šéfa v září.

„Ředitele, který bude umět hry a herce prodat lidem, který dokáže za stejné peníze větší kvalitu a popularitu divadla a který udělá národní divadlo opravdu národním,“ doplnil primátor Onderka.