Podle architektů, památkářů i Brňanů je zásadní uchovat historii místa.

Na studii pracovali odborníci šest týdnů. „Díky ní víme, jaké stavební úpravy jsou při přestavbě možné. Objekt káznice se totiž loni stal kulturní památkou a my jsme potřebovali udělat studii, která poslouží budoucímu projektantovi přestavby jako podklad, co si lze při pracích dovolit. Samozřejmě vše musí ještě schválit památkáři," uvedl architekt David Mikulášek.

Psali jsme: Na připomínkové zdi je i jméno brněnského Mengeleho. Někteří politici jsou proti

Studie například určí, které části budovy musí stavbaři zachovat. „Týká se to všech věcí, které souvisejí s historií objektu jako totalitního vězení. Konkrétně jsou to třeba cely smrti, které zůstanou zachované v současném stavu, nebo pozůstatky nápisů v kapli," upřesnil Mikulášek. Celé podlaží jednoho z křídel budovy se dokonce zachová v současném stavu a bude v něm muzeum vězeňství.

Přestavba káznice na kreativní centrum je jedním ze strategických projektů města. Zázemí poté v budově najdou umělci všeho druhu. „Chceme vytvořit dobré podmínky kreativním lidem, kteří budou při práci spolupracovat. Cílem projektu je pomoci rozvinout tvořivý potenciál talentovaných lidí a zamezit tak jejich odlivu mimo Brno," popsala projekt jeho koordinátorka Tereza Chrástová.

Brňané proměnu káznice vítají, mají však obavy, aby přestavba budovu příliš nepoznamenala. „Moc doufám, že rekonstrukce celého areálu bude velmi citlivá a přestavba nebude radikální," zdůraznila Anna Kusáková.

Do káznice je v současné době možný vjezd z vedlejší budovy, kterou vlastní soukromý majitel. Součástí nové studie jsou také návrhy, v kterých místech je možné udělat nový vchod.

Čtěte také: Kohoutovické Oko? Lidé v něm poprvé nakoupí