Lékaři nejen z České republiky, ale i z celé Evropy v současnosti hledají nové možnosti léčby. „Čína je obrovská země, ve které výrazně stoupá úroveň vědy. Spolupráce s ní nám otevře cestu k velkým pokrokům ve výzkumu onemocnění, se kterými si zatím nevíme úplně rady," zdůraznil šéf centra klinického výzkumu Gorazd Stokin.

Výzkumníci mají v České republice kromě nedostatku peněz často problémy s malým počtem pacientů, které by mohli podrobit zkoumání. Vyřešit to může jedině mezinárodní spolupráce. „Spojení s Čínou by se našim studiím dostalo větší váhy a uznání, vzhledem k počtu pacientů, kteří by mohli být zařazeni do výzkumu," vysvětlil brněnský neurolog Martin Stránský. Dodal, že udržovat zdravotní péči o pacienty na co nejvyšší úrovni je hlavním cílem České republiky i Číny.

Po smlouvě s korejským ústavem pro výzkum mozku, kterou Fakultní nemocnice podepsala letos v únoru, jde už o druhou spolupráci s vědci z Asie. Neoficiálně navazuje na Deklaraci o vzájemné spolupráci v oblasti zdravotnictví a rozvoje mezi Čínou a státy střední a východní Evropy, ke které se Česká republika připojila letošního června. „Kromě toho jsme v pravidelném kontaktu s vědeckými institucemi v Evropě a Americe," řekl ředitel nemocnice Martin Pavlík.

Celkově oblíbenost východní medicíny roste. Lidé se k ní často berou jako alternativu, když klasická léčba nezabírá. „Čínské medicíně věřím, není to jen nějaké šarlatánství. Kdybych měla nějaký vleklý zdravotní problém, třeba akupunkturu bych určitě vyzkoušela," řekla čtyřiatřicetiletá Brňanka Karolína Májková.

Ze zkušeností východních lékařů už od letošního června čerpá první česká klinika čínské medicíny v Hradci Králové. Vedení města taky jedná o postavení lázeňského komplexu v Pasohlávkách na Brněnsku. Měli by tam kombinovat evropské principy s těmi čínskými.

BARBORA KUBOVÁ