První příznaky leukemie, tedy rakoviny krve, obvodní lékař u dítěte přehlížel. „Tvrdil, že je to normální. Napsal, že trpím utkvělou představou, že je dítě nemocné," vzpomíná Frgálová.

Bolesti nohou, krvácení z nosu a únava Aničku ale dál trápily. Krevní testy zakrátko potvrdily obávanou diagnózu.

Nemoc dítěte těžce poznamenala celou rodinu. „Starší sestra se hodně zhoršila ve škole. Vždycky si přála sourozence a teď se bála, že o sestru přijde," svěřuje se žena. Těžká životní situace zato stmelila rodiče.

Tříměsíčním pobytem v nemocnici se matka s dcerou začlenily do komunity rodičů s dětmi nemocnými rakovinou. Vyměňovali si informace, rady, sdíleli spolu, co ostatní nechápali. Rozhodli se také předávat své zkušenosti dál. Před dvěma lety založili sdružení ONKA, které má podporovat rodiče dětí s rakovinou.

Anička se po úspěšné léčbě uzdravila. Její matka se i poté stále zapojuje do programu sdružení. „Každé úterý chodím do brněnské dětské nemocnice povídat si s maminkami. Vyprávím jim vlastní zkušenosti, dávám jim rady. A také poslouchám je. Každý čtvrtek máme program ve výtvarné dílně," vysvětluje Frgálová.

Členové sdružení ONKA mimo jiné pořádají přednášky pro rodiče malých pacientů. Jednu z posledních věnovali například výživě v období léčby. Prostřednictvím nově zřízeného sbírkového konta přispívají na rekondiční pobyty a terapie. Rodinám je také k dispozici psychoterapeut.

ZUZANA HOLUBOVÁ