Dopravnímu podniku se totiž podařilo získat od úřadu pro ochranu osobních údajů povolení pro pořizování záznamu z kamer. Zločince tak bude mnohem snazší dopadnout.

Brno je přitom možností zaznamenávat obraz z kamer výjimečné. „Takový systém v dopravních prostředcích nikde jinde v České republice dosud nepovolili," sdělila mluvčí dopravního podniku Linda Hailichová. Dodala, že podnik se o registraci snažil od začátku letošního roku. Dopravní podniky ostatních měst zatím podobnou žádost nedaly.

Úřad zaregistroval kamerový systém se záznamem pro tramvaje 13T oficiálně jako nástroj pro ochranu majetku, ochrany zdraví cestujících a ochranu před vandalismem. Právě na odstraňování následků řádění vandalů dává podnik ročně pět milionů korun. „Záznam můžeme uchovávat dva dny. Využije jej policie a zároveň poslouží jako důkazní materiál i u soudu," podotkla Hailichová.

Povolení zaznamenávat potvrdila mluvčí úřadu pro ochranu osobních údajů Hana Štěpánková. „Dopravní podnik splnil velmi přísná pravidla. Prokázal ochranu zaznamenaných dat, na které spolupracuje s policií. I jejich bezpečnou likvidaci," řekla mluvčí.

Systém spouští dopravní podnik na devětadvaceti tramvajích typu 13T. „Ačkoli jsou v každé tramvaji tohoto typu čtyři kamery, záznam jsme zatím pořizovat nesměli," uvedl technický ředitel podniku Jaromír Holec.

Je to teprve začátek

Mluvčí Hailichová zdůraznila, že devětadvacet tramvají s kamerami je teprve začátek. „Zatím to je pilotní projekt. Když budeme mít dobré zkušenosti, systém rozšíříme do dalších vozidel," přislíbila Hailichová.

Zaznamenávání obrazu z kamer v tramvajích vítají policisté. „Určitě záznam využijeme jako důkazní materiál. Zvláště pokud se s jeho pomocí podaří zločince ztotožnit. Je to ale zatím novinka. Takže je třeba vyčkat nějakou dobu na vyhodnocení," řekla policejní mluvčí Andrea Straková.

Naopak lidé mají názory na kamery rozporuplné. „Je fajn, pokud pomohou proti vandalům. Na druhou stranu mi není moc příjemné být pod neustálým dohledem. Nepotřebuji, aby někdo natáčel, jak smrkám nebo se škrábu třeba za uchem," řekl třeba Luděk Ducháček.

Kamery ovšem nedohlíží jen na tramvaje. Včera tomu bylo právě pět let, kdy město začalo s digitalizací svého kamerového systému v ulicích. Dnes má kamer šestačtyřicet především v centru. „Kamerový systém používáme už od roku 1998, kdy byl ještě analogový. Záznamy z nich jsme začali pořizovat v roce 2000. V roce 2008 jsme pak dostali prvních osmnáct digitálních kamer. Data z nich nahráváme od roku 2009," uvedl mluvčí městské policie, která na systém dohlíží, Jakub Ghanem.

Nejvíce se kamery podle něj osvědčily v okolí hlavního nádraží. „Díky nim tam dramaticky klesla kriminalita. Především počet krádeží a drobných potyček. Na Baštách podstatně ubylo uživatelů drog i zlodějů. Prakticky se tam negativní jevy podařilo vymýtit, což se dá říct také o Denisových sadech. Pomocí kamer také monitorujeme útěk podezřelých. A zachránili jsme několik sebevrahů," vypočetl Ghanem.