VYBERTE SI REGION

Průvodce ze Špilberku mívá z klíčů křeče v ruce

Brno - Špilberk si vybral kvůli praxi na vysoké škole. A zůstal u něj dodnes. Petr Ivanov zná brněnský hrad dokonale. Provádí v jeho kasematech i novým okruhem, který lidem představí dosud nepřístupné části brněnské dominanty.

14.8.2013
SDÍLEJ:

Petr Ivanov.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

O historii se Ivanov zajímal odmala. „Babička pracovala v Moravském zemském muzeu v Líšni na zámku, kam jsem za ní chodil," říká jedenatřicetiletý průvodce.

Text k nové prohlídce se učil několik týdnů. „Když už děláte delší dobu na Špilberku, tak znáte jeho historii. U nové trasy jsem si vědomosti spíš rozšiřoval," říká vystudovaný muzeolog.

Podle osnovy průvodci vědí, jaké informace musí při prohlídce zaznít. Co řeknou navíc, je na nich. „Velmi záleží na turistech. Pokud skupinu prohlídka nebaví, tak výklad zkrátíte a těšíte se zase na další, u které vidíte větší zájem," popisuje svoje zkušenosti Ivanov.

Párkrát se mu stalo, že zapomněl text. „Nesmí to na mně být znát. Musím výpadek umět nějak zamluvit, odvést řeč jinam. Naštěstí návštěvníci přesně nevědí, co jim kde máme říkat, tak informaci podám jinde," podotýká.

Turisté se ho při prohlídkách ptají na různé věci, některé dotazy se prý stále opakují. „Naivních otázek je spousta. Vždy mě ale pobaví ta, jestli byla v hradních příkopech voda. Já se dotyčných vždy ptám, jak přišli na hrad. Oni že do kopce. A voda teče kam, odpovím jim na to," směje se Ivanov.

V horkém létě je rád za chlad uvnitř hradu. „Ale i tak někdy bývám trochu unavený. Když mám třeba čtvrtou prohlídku po sobě, lehce se mi zhorší hlas," říká.

Oproti kasematům musí průvodci na nové trase nosit těžký svazek klíčů. „Po půldruhé hodině už z toho mám křeče v ruce," popisuje nevýhody své práce.

LUCIE SCHOVANCOVÁ

Autor: Redakce

14.8.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Tipy na víkend: Vánoční trhy začaly i na brněnském výstavišti

Brno – Kromě vánočních trhů v centru Brna mohou lidé od pátku zajít i na brněnské výstaviště. Téměř pět set různých prodejců otevřelo své stánky na tamním vánočním trhu. V provozu zůstanou až do 18. prosince. Největším lákadlem jsou podle pořadatelů řemeslné výrobky i regionální delikatesy. Stánkaři je dovezli ze všech koutů České republiky i ze zahraničí.

Týden s elektronickou evidencí tržeb: řada podniků zdražila. Ne kvůli EET, tvrdí

Jižní Morava – Stejný oběd ve stejné restauraci, ale za cenu i o čtvrtinu vyšší než před týdnem. Jihomoravané, kteří chodí do restaurací, už týden musejí sáhnout hlouběji do svých kapes. Útrata jim v mnoha případech narostla se zavedením elektronické evidence tržeb od minulého pátku.

Kvůli sladkostem za 350 korun vyhrožoval nožem v pekárně

Brno – Svérázně si opatřil mikulášskou nadílku mladík v brněnské ulici Cejl. Minulý čtvrtek před sedmou hodinou večer přišel do pekárny. „Mluvil se slabým romským přízvukem a chtěl bonboniéry, kávu a čokolády," uvedla k případu až o týden později policejní mluvčí Andrea Cejnková. Když měl zaplatit, na obsluhu vytáhl nůž a s nákupem za tři sta padesát korun utekl.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies