VYBRAT REGION
Zavřít mapu

První burčák je v prodeji. Jak poznat ten pravý? Zákazník nemá šanci, říká vinař

Brno /ANKETA/ - Hrozny už pomalu dozrávají a s blížícím se vinobraním začíná i burčáková sezóna. Zatímco někteří vinaři čekají s výrobou burčáku na začátek září, jiní už prodávají.

19.8.2017 3
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Deník/archiv

S prodejem nezahálí například Miloslav Machuča, který každoročně vyrábí jeden z prvních burčáků na jižní Moravě. „Se sklizní jsem maximálně spokojený, je výborná. Oproti minulému roku máme více hroznů. Moje vinohrady na Valticku u Úval zasáhly mrazy jen minimálně,“ řekl Machuča.

První burčák vyrábí z rané odrůdy vína. „Teď začínáme s Irsaiem Oliver, pak následuje Muškát, Müller Thurgau a sezónu zakončíme veltlínem,“ dodal Machuča. Svůj burčák prodává na Břeclavsku. Za jeden litr alkoholického nápoje u něj zaplatí zákazníci sedmdesát korun.

Naopak vinař z Brněnska Jan Plaček s výrobou burčáku zatím vyčkává. „Letos byla úroda o něco horší, i proto zákazníkům nabídneme burčák o něco později,“ sdělil Plaček, který počítá s výrobou asi dvou tisíc litrů. Cenu za litr odhaduje na pětapadesát až šedesát korun.

Rozeznat pravý burčák a částečně zkvašený hroznový mošt ze zahraničních hroznů je takřka nemožné. „Rozdíl je v původu hroznů. To zákazník nemá šanci poznat,“ podotkl Plaček. Jestli prodejci nešidí své zákazníky, kontrolují zaměstnanci Státní zemědělské a potravinářské inspekce. „Při kontrole burčáku inspektoři hlídají hygienu prodeje, chuť, vůni, barvu nápoje, označování a průvodní dokumentaci,“ sdělil mluvčí Pavel Kopřiva.

Podezřelé vzorky z celé České republiky posílají do brněnské laboratoře. „Loni jsme prověřili 498 prodejních míst burčáku a částečné zkvašeného hroznového moštu. Vzorky kontroloři odebrali v devětašedesáti případech a pochybení prokázali u čtyř vzorků,“ doplnil Kopřiva.

Oblíbeného sezónního nápoje se už nemůže dočkat Brňanka Lucie Štěpánková. „Pravidelně chodím pro burčák výhradně do Rozverné vinotéky na náměstí Svobody. Od jiných prodejců není tak dobrý,“ podotkla.

PETR UHLÍŘ

Autor: Redakce

Zajímáte se o původ burčáku?

ANO

67 %

NE

33 %

Hlasovalo: 90

Anketa byla ukončena

19.8.2017 VSTUP DO DISKUSE 3
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Zbrojovka prohrála na domácím trávníku s Libercem 1:2.

Hladký poprvé chytal proti Brnu. Liberecký kouč vsadil na jeho zvýšenou motivaci

Evropský týden mobility na Moravském náměstí pod sochou Jošta představil i červené sportovní auto.
8

Týden mobilty představí elektromobily i nový autobus pro handicapované

Státní zástupce uznal chybu. Obviněný z krádeže bitcoinů přesto zůstane ve vazbě

Brno – Nové důkazy předložili v úterý znalec i státní zástupce. U Krajského soudu v Brně pokračovalo řízení s Tomášem Jiříkovským. Původně podle obžaloby získal provize přes pět milionů korun v bitcoinech za obchod s drogami. V této virtuální měně měl dalších šestnáct milionů ukrást. Obžaloba ho viní také z nelegálního držení zbraní.

O titul Park roku 2017 soutěží i brněnský park. Rozkládá se nedaleko Ronda

Brno /ANKETA/ – Park ve vnitrobloku mezi Křídlovickou a Zahradnickou ulicí soutěží o titul Park roku 2017. „Park je zcela nový a jeho stavba jsme konzultovali s místními obyvateli, což je jistě součástí jeho úspěchu,“ řekla za radnici Brna-střed Kateřina Dobešová.

Co vadí Jihomoravanům? Silnice i cena vody

Jižní Morava - Exkluzivní průzkum deníku Rovnost zjistil, co v kraji nejvíce trápí Jihomoravany. Nejčastěji zmiňovali špatný stav silnic, sucho a ceny vodného a stočného. Naopak ocenili veřejnou dopravu.

AKTUALIZOVÁNO

Ve vyškovských kasárnách údajně vybuchly granáty. Jeden voják zemřel

Vyškov – Jeden mrtvý voják a další zraněný. Na místě vrtulník. Panika. Evakuace. Tak to v úterý krátce před devátou hodinou ráno vypadalo podle očitých svědků poblíž hlavní budovy v areálu Velitelství výcviku – Vojenské akademie ve Vyškově. V místě údajně vybuchly granáty. „Všechny nás evakuovali. Jeden voják neměl šanci přežít,“ informovala Vyškovský deník Rovnost jedna z příslušnic dědické vojenské posádky

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení