S prodejem nezahálí například Miloslav Machuča, který každoročně vyrábí jeden z prvních burčáků na jižní Moravě. „Se sklizní jsem maximálně spokojený, je výborná. Oproti minulému roku máme více hroznů. Moje vinohrady na Valticku u Úval zasáhly mrazy jen minimálně,“ řekl Machuča.

První burčák vyrábí z rané odrůdy vína. „Teď začínáme s Irsaiem Oliver, pak následuje Muškát, Müller Thurgau a sezónu zakončíme veltlínem,“ dodal Machuča. Svůj burčák prodává na Břeclavsku. Za jeden litr alkoholického nápoje u něj zaplatí zákazníci sedmdesát korun.

Naopak vinař z Brněnska Jan Plaček s výrobou burčáku zatím vyčkává. „Letos byla úroda o něco horší, i proto zákazníkům nabídneme burčák o něco později,“ sdělil Plaček, který počítá s výrobou asi dvou tisíc litrů. Cenu za litr odhaduje na pětapadesát až šedesát korun.

Rozeznat pravý burčák a částečně zkvašený hroznový mošt ze zahraničních hroznů je takřka nemožné. „Rozdíl je v původu hroznů. To zákazník nemá šanci poznat,“ podotkl Plaček. Jestli prodejci nešidí své zákazníky, kontrolují zaměstnanci Státní zemědělské a potravinářské inspekce. „Při kontrole burčáku inspektoři hlídají hygienu prodeje, chuť, vůni, barvu nápoje, označování a průvodní dokumentaci,“ sdělil mluvčí Pavel Kopřiva.

Podezřelé vzorky z celé České republiky posílají do brněnské laboratoře. „Loni jsme prověřili 498 prodejních míst burčáku a částečné zkvašeného hroznového moštu. Vzorky kontroloři odebrali v devětašedesáti případech a pochybení prokázali u čtyř vzorků,“ doplnil Kopřiva.

Oblíbeného sezónního nápoje se už nemůže dočkat Brňanka Lucie Štěpánková. „Pravidelně chodím pro burčák výhradně do Rozverné vinotéky na náměstí Svobody. Od jiných prodejců není tak dobrý,“ podotkla.

PETR UHLÍŘ