VYBRAT REGION
Zavřít mapu

První bytová restaurace v Brně: tři chody od amatérů

Brno /REPORTÁŽ/ - V Brně otevřela první jihomoravská bytová restaurace. Zájemci o večeři, která se koná dvakrát týdně, se předem registrují na internetu.

3.3.2014
SDÍLEJ:
Fotogalerie
18 fotografií

První brněnská bytová restaurace Debut: Josef Skládanka (vlevo) a Vladimír Kokolia se ve vaření střídají. Výuční list kuchaře nemá ani jeden z nich.Foto: DENÍK/Attila Racek

U tří stolů v jedné místnosti sedí osm lidí. Vidí se poprvé v životě a spojuje je jediné: zaplatili si tříchodovou večeři v první brněnské bytové restauraci Debut. V prvorepublikovém domě v centru Brna ji minulý čtvrtek otevřeli dva nadšení amatérští kuchaři, povoláním reklamní grafik a počítačový programátor. Oba v ní vaří i obsluhují.

Jídlo a jeho příprava je koníčkem obou mladých mužů. „U nás doma vaří hlavně muži. Oba jsme navíc zběhlí v pořádání večírků. Na otevření Debutu jsme začali pracovat asi před třemi měsíci," vypráví Vladimír Kokolia, zatímco na sporáku zahušťuje rukolový krém. Když přicházejí první hosté, vítá je u dveří jeho kolega Josef Skládanka. „Než začneme servírovat, klidně si sedněte k nám," zve hosty na pohovku v kuchyni a odchází prostřít.

Zatím strohé

Vybavení jídelny v prostorném pokoji je strohé. Na stěnách visí velké obrazy Kokoliova otce, v rohu leží dřevěné europalety natřené na šedo. „Tady ještě bude taková velká pohovka ze sedacích pytlů, které si necháváme šít," ukazuje Skládanka.

S blížící se sedmou hodinou zasedají ke stolům všichni hosté. „Chcete někdo víno?" ptá se jeden z hostů Milan Sodoma. Po nadšených souhlasech se prolamují první ledy a zdá se, že se pokoj vyhne obávanému tichu.

Skládanka s Kokoliou přináší první chod, ztracené vejce s domácí bagetou. Pak je čeká polévka: rukolový krém se špenátem a krutony. Z kuchyně se mezitím line vůně dopékajícího se roastbeefu s česnekovou majonézou a baby špenátem. Skládanka pak najednou odbíhá z bytu. „Kam vám zmizel kolega?" ptá se od vedlejšího stolu Eva Gerych, která přišla s manželem Janem. „On tu byl jen na skok. Máme totiž premiéru, tak jsme tu chtěli být oba. Příště už bude vždycky vařit jen jeden z nás," vysvětluje Kokolia hostům, kteří dojedli. A nešetří chválou. „Já už Vladimírovu kuchyni znám, ale i tak musím říct, že tohle se mu opravdu povedlo," říká například Jakub Kapušňák.

Jakmile odnese talíře, přisedá si Kokolia k hostům. „Nespojíme ty stoly dohromady?" navrhnou Gerychovi. Za chvíli už všichni sedí pohromadě. Kokolia dolije víno do karaf a začíná sbírat pochvaly i podněty. „Já bych si teda ještě dala dezert," konstatuje mladá žena. Kokolia se nejprve brání, ale když s Evou souhlasí i ostatní návštěvníci,slibuje, že nápad s kolegou zváží.

Zpět do kuchyně

Večírek se přesouvá na kuchyňskou pohovku. To už si všichni tykají a vypráví, kde pracují, kam chodí cvičit a jak se o Debutu dozvěděli. „Viděl jsem to na facebooku, tak jsem nám hned zarezervoval stůl," říká Gerych a zbytek hostů přikyvuje. Kdo Kokoliu neznal osobně, ten se o Debutu dozvěděl ze sociální sítě.

Někteří si odchází zakouřit před dům, jiní se nabízí, že pomůžou s nádobím. Z kouřové přestávky se další host Jiří Vicherek vrací se dvěma lahvemi vína. „Skočil jsem si pro ně domů, když jsem viděl, že nám tady už došlo," prohlásí. Nikdo nic nenamítá. „Normálně bych chtěl končit dřív, ale dnes asi uděláme výjimku, když je ta premiéra," komentuje to Kokolia a zdá se, že je spokojen.

Odhaluje také své plány do budoucna. „Můj prastrýc vařil prezidentům v Bílém domě. Vydal kuchařku s recepty, které vařil prezidentským rodinám. Rádi bychom proto někdy uspořádali taková tematická menu," vypráví zapáleně a na očích mu je vidět, že se na další setkání těší. A je to vidět i na hostech, kteří po půlnoci odcházejí domů.

TOMÁŠ KREMR

Autor: Redakce

3.3.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto
16

VIDEO: Na Moravě se hnuly ledy. Přehnaly se přes jez a zamířily k Dunaji

Michal Škoda patří mezi největší opory brněnské Zbrojovky.
EXKLUZIVNĚ / AKTUALIZOVÁNO
1

Odejde, nebo zůstane? Brněnského útočníka Škodu nově lanaří čínský klub

Zloděj spícímu podnapilému muži prohledával kapsy i batoh. Zachytily ho kamery

Brno /VIDEO/ – Na kamerový systém na brněnském hlavním nádraží doplatil dvaadvacetiletý mladík, který se v noci na středu rozhodl okrást podnapilého muže, který spal na lavičce. „Prohledával mu kapsy u bundy, u kalhot, a posléze i jeho batoh. Strážníci se od začátku na jeho chování zaměřili a vše nahráli," uvedl mluvčí brněnské městské policie Jakub Ghanem.

DOTYK.CZ

Chyťte doktora! Nemocnice kupují lékaře už během studia

Více než třetina špitálů láká adepty medicíny na štědrá stipendia, vyplývá z ankety regionálních redakcí Deníku. Další nemocnice to plánují.

AKTUALIZOVÁNO

Muž se dotkl tyčí vedení na železniční trati. Na místě zemřel

Břeclavsko – Tragické následky měl ve čtvrtek pro muže kontakt s vedením na železniční trati mezi Podivínem a Ladnou na Břeclavsku. Policii o tom informoval dozorčí železničního provozu.

Doprava za 30 let? Čtvrtina lidí jde pěšky či jede na kole, tvrdí plán mobility

Brno /INFOGRAFIKA, ANKETA/ - Sprchy na pracovištích, bezbariérové stezky nebo hlídané stojany na kola. To jsou jen některé z nápadů, které mají nalákat brněnské cestující ke kolům nebo pěší chůzi. Plán mobility hledá podle náměstka brněnského primátora Matěje Hollana cestu k vyváženému složení dopravy, posílit mají ale zejména tyto prostředky.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies