Ostatní autobusové linky nabíraly v ranní špičce zpoždění do dvaceti minut. „Bez zdržení jsou tramvajové linky. Proto apelujeme cestující, aby využívali především je. Lidé často využívají i pěší přechod přes Zábrdovický most mezi zastávkami Lazaretní a Francouzská,“ popisovala ráno mluvčí dopravního podniku Hana Tomaštíková. V terénu lidem radí pětadvacet informátorů a dopravu sleduje deset koordinátorů dopravního podniku.

Po deváté hodině ráno se začala zpoždění hromadné dopravy snižovat. „Situace se zklidnila a autobusy nabíraly zpoždění maximálně deset minut," upřesnila Tomaštíková.

Upozornila také, že kvůli uzavírce někteří cestující využívají i regionální spoje linky 201 a 202, na které nebyli dříve zvyklí. Pozor si musejí dát majitelé předplatných jízdenek na platební kartě. „Řidiči regionálních autobusů nemají čtečky. Cestující si proto musí vytisknout QR kód,“ upřesnila Tomaštíková.

Podle policistů byl provoz nejsilnější od půl osmé do deváté hodiny ráno. Cesta autem trvala podle jejich odhadů déle v řádu minut. Situaci nezkomplikovala žádná nehoda.

Do třech aut zaparkovaných na parkovišti u obchodního centra ve Sportovní ulici v Brně se vloupali muži.
Vykrádali auta na parkovišti u obchodu. Policisté je chytili přímo při činu

Policisté usměrňovali provoz na velkém městském okruhu, pomáhali jim i strážníci. „Pracovali jsme především na velkém městském okruhu na křižovatkách ulic Svatoplukova a Rokytova a Gajdošova a Táborská. Předpokládáme, že v dalších dnech bude situace lepší,“ popsal policejní mluvčí Pavel Šváb.

Ve městě ráno hlídkovaly i i jednotky strážníků. „Situace nebyla tak dramatická, jak hlídky očekávaly. Z Líšeňské ulice nejezdilo tolik aut. Hlavní problém byl v tom, že se řidiči nedívají po dopravních značkách. Jsou na něco zvyklí a nevšímají si třeba přikázaného směru jízdy nebo zákazu vjezdu,“ uvedla mluvčí městské policie Tereza Kadrnožková. Strážníci proto provoz, především v okolí Dělnického domu, usměrňovali.

Strážníci doporučují řidičům jezdit především po Bělohorské ulici a vyhýbat se Jamborově. „Pokud se v Gajdošově stane třeba drobná nehoda či zdržení, komplikuje to dopravu,“ dodala Kadrnožková.

Ilustrační foto
Po nové silnici k Mendel Plaza. Opraví Rybářskou