Mezi Kuřimí a Brnem jezdí od pondělka náhradní autobusy. První den téměř tříměsíční výluky začal dobře. "Dojeli jsme přesně, cesta byla bezproblémová a rychlá," sdělila dojíždějící Alžběta Sovová z Lažánek. Té poradili s navazujícími spoji informátoři KORDISU, společnosti která má na starosti dopravu v kraji. "Z Kuřimi zatím nenastaly zpoždění. Autobusy jezdí pětkrát za hodinu, vlaky jezdily jen dva. Cestující jsme informovali dopředu, většinou se jen ptají na nástupiště a tramvaje," popsal informátor Pavel Niedermayer.

S půlhodinovým zpožděním přijeli ráno dojíždějící ze směru od Tišnova. "Dojdu pozdě do práce, ale stěžovat si nebudu. Čekali jsme kvůli dopravní nehodě," řekla Veronika Pilcnerová z Havlíčkova Brodu. Nehoda na silnici 1/43 u Podlesí se dotkla pouze linky 304, zbytek autobusů jel podle plánu. Dílčí problémy se objevily také ve směru z Brna do Kuřimi. „Chyba byla na straně cestujících, kteří si nevšimli, že jejich autobus přijíždí do Kuřimi později než odjíždí vlak," vysvětlil Kamil Novák z KORDISu.

Výluka mezi Brnem, Kuřimí a Tišnovem je oddělená pro osobní vlaky a rychlíky. Potrvá od 15. června do 31. srpna. Pro cestující je zajištěna náhradní autobusová doprava. Veškeré informace najdou na stránkách Integrovaného dopravního systému Jihomoravského kraje: www.idsjmk.cz.

MARKÉTA TURKOVÁ