VYBERTE SI REGION

První guláš jsem vařila muži natruc, říká úspěšná kuchařka

Brno – Za všechno může guláš a manžel. Tak popisuje svoji cestu k titulu autorky nejúspěšnější kuchařky Jana Florentýna Zatloukalová. Její autogramiáda spojená s vařením oběda byla součástí gastronomického festivalu Jídlo zblízka.

16.7.2012
SDÍLEJ:

Kuchařka Jana Florentýna Zatloukalová.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

„Muži začaly vadit ohřívané párky k večeři. A chtěl guláš. Začal si mne kvůli tomu dobírat a dobíral si mne i před společnými známými. Naštvala jsem se a rozhodla, že ten guláš natruc uvařím," vzpomíná deset let zpět šestatřicetiletá vystudovaná matematička.

Dodává, že jí překvapilo, že se recepty liší a každý říká něco jiného. „Nakonec jsem ale dala recept dohromady a guláš byl opravdu dobrý. Recept jsem si zapsala a schovala," říká Zatloukalová.

Gulášem to ale neskončilo. Manžel se hned ptal po svíčkové. Mladá kuchařka tak podobně postupovala i u dalších jídel až si vytvořila receptů slušnou zásobu. „Pak jsem jednou byla s dítětem v nemocnici a potřebovala nějak zaměstnat hlavu. Rozhodla jsem se napsat kuchařku pro mladé dívky. Ne nějaké speciality, ale opravdové základy vaření s podrobně popsanými postupy," usmívá se.

Kniha dostala jméno Kuchařka pro dceru a stala se nejprodávanější kuchařkou v Česku. Následovala ji Vánoční kuchařka pro dceru a Kuchařský zápisník pro dceru. Další kniha jí vyjde letos a bude se věnovat masu.

Právě recepty z nové kuchařky byly součástí nedělního oběda v Brně. „Připravila jsem guláš z mladého býčka. Je zajímavý tím, že se na zahuštění nepoužívá mouka. Jako předkrm pak paštiku z králičích jater, což je upravený recept na kachní paštiku. Jako předkrm tvarohové knedlíčky na broskvovém ragů," popsala rodačka z Třebíče žijící ve Zdibech u Prahy.

Festivalu zaměřeného na propagaci využívání místních surovin se zúčastnila aby podpořila vaření dobrého jídla. „Dnes se často sklouzává k využívání polotovarů. Já kdy mohu, kupuji původní suroviny. Myslím si, že díky tomu nebyly moje děti už čtyři roky nemocné," upozorňuje.

Autor: Petr Jeřábek

16.7.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Připomínka trhové tradice: Lidé se ptali po rybí polévce, říká prodejkyně

Brno – Současný název Dominikánského náměstí se poprvé objevil až ve druhé polovině devatenáctého století. V minulosti byli lidé zvyklí o něm mluvit spíše jako o Rybím trhu. Na dávnou tradici v letošním roce navázali organizátoři vánočních trhů. Ty se v letošním roce rozrostly i před budovu Nové radnice a lidé na nich podle dávné tradice opět dostanou ryby. Jen ne syrové, ale připravované na různé způsoby.

Obránce Vraštil: Jasně, že mám obavu, tabulku vidím

Brno /ROZHOVOR/ – Připsal si první branku v brněnském dresu v nejvyšší soutěži, která zmírnila domácí blamáž fotbalistů Zbrojovky. Zásluhou trefy Lukáše Vraštila v nastavení aspoň srovnali na 1:1 s Karvinou. „Potřebovali jsme tři body, chtěli jsme je za každou cenu, bohužel se to nepodařilo. Máme aspoň bod, ale je to málo. Jaro bude těžké, musíme to zvládnout," pravil dvaadvacetiletý obránce Vraštil.

AKTUALIZOVÁNO

Soud opět poslal souzeného Zadeha do vazby. Jeho obhájkyně podala stížnost

Brno – Podnikatel Sharam Abdullah Zadeh je od nedělního večera opět ve vazební věznici. Městský soud v Brně rozhodl o vazbě na návrh státního zastupitelství. Zadeh je obviněn z daňových úniků za více než dvě miliardy do vazby. Jeho obhájkyně na místě podala proti rozsudku stížnost. Z tiskové zprávy policie navíc vyplývá, že se Zadehem bylo obviněno ještě dalších pět lidí, ačkoliv mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej přímou souvislost nepotvrdil. Detektivové z centrály v neděli zasahovali na několika místech České republiky.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies