VYBRAT REGION
Zavřít mapu

První lahev šumivého vína otevřel Prokeš místo šavlí rýčem

Brno - Jak otevřít lahev šampaňského za jízdy na koni? Takový problém prý řešili ruští kozáci při tažení do Francie na počátku devatenáctého století. A poradili si. Vršek lahve jednoduše odsekli šavlí. Tak vznikla metoda otevírání lahví sabráž. V pátek ji lidem na Špilberk food festivalu v Brně předvedl Kamil Prokeš netradičně na lahvi piva Starobrno Reserva.

7.6.2014
SDÍLEJ:

Kamil Prokeš z Velkých Němčic na Břeclavsku je několikanásobný vítěz mezinárodní soutěže v sabráži.Foto: Archiv Kamila Prokeše

Sabráž si Prokeš z Velkých Němčic na Břeclavsku poprvé vyzkoušel před třinácti lety. „Seděli jsme v rodinném sklepě a nešla nám otevřít starší lahev šumivého vína. Otevřel jsem ji rýčem," vzpomíná jedenatřicetiletý vinař.

Při sabráži člověk předmětem udeří do kroužku na hrdle lahve. To se naruší a o zbytek se postará tlak v lahvi, který zátku a hrdlo vystřelí. Tlak je dvakrát vyšší než třeba v pneumatice. „Zpočátku zátka letí rychlostí tři sta kilometrů za hodinu," poznamenal Prokeš, který je trojnásobným vítězem v mezinárodní soutěži v sabráži.

Při tréninku na mistrovství otevřel stovku lahví. „Kamarádi je týden dopíjeli," vzpomíná. Má tu výhodu, že lahve nemusí kupovat v obchodě. Šumivé víno vyrábí v rodinném vinařství.

Víno musí být před sekáním správně vychlazené a osmačtyřicet hodin má stát v klidu. „Při otevírání není důležitá síla, ale hlavně švih a dobrá trefa," říká Prokeš.

Lahev se dá kromě šavle otevřít i dalšími předměty. „Používám třeba popelník, golfovou hůl nebo pilu," vypočítává. Při sabráži obvykle člověk drží lahev v ruce. Prokeš zvládá i sekání, když lahev stojí volně na stole, což je obtížnější.

Sabráž na pivu je náročnější než u vína. Reservu tak může Prokeš otevírat jenom proto, že je ve speciální lahvi podobné té vinné. „Na normální lahvové pivo nejde sabráž použít," říká.

Před pátečním vystoupením při tréninku otevřel deset lahví.

Autor: Kateřina Foltánková

7.6.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Hokejista Martin Nečas.

Osmnáctiletý Nečas: Jsem mladý, ale to neznamená, že budu jen odhazovat puky

Mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.

Kvůli kotlíkové dotaci si vzal dovolenou. Žádost odeslal hned první den

Divoké ráno na dálnici D1: nehoda zahraničního auta s kamionem i hořící motor

Luleč - Nehoda osobního auta a kamionu zkomplikovala cestu do práce řidičům jedoucím ve čtvrtek ráno po dálnici D1 ve směru z Vyškova na Brno. Kvůli střetu dvou aut byla dálnice u obce Luleč na Vyškovsku na čas uzavřená a tvořily se kolony.

AKTUALIZOVÁNO

Zbytek zápasu jsem strávil u onlajnu, říká Němec. Z faulu vyvázl bez trestu

Hradec Králové /ROZHOVOR/ – Obvykle válčí na ledě do poslední minuty. Dvě třetiny středečního semifinálového zápasu však seděl útočník brněnské Komety Vojtěch Němec v kabině a v civilu, očima přilepený ne online reportážích o utkání. „Televizi v šatně neměli," vyprávěl jedenatřicetiletý útočník o netradičním prožívání zápasu.

Krajské zásady územního rozvoje chtějí aktualizovat do konce volebního období

Jižní Morava – S odřenýma ušima stihne současné vedení Jihomoravského kraje termín do roku 2020 a aktualizuje zásady územního rozvoje. Informoval o tom ve středu náměstek hejtmana pro oblast územního plánování Martin Maleček. „Bude ale záležet na tom, kolik budou mít lidé připomínek," prohlásil Maleček.

AKTUALIZOVÁNO

Kometa je o krok před Hradcem. První bod série vystřelila Nečasova brusle

Hradec Králové /FOTOGALERIE/ - Dlouhou dobu připomínal výsledek spíš fotbalové utkání. Hokejisté brněnské Komety v prvním duelu semifinálové série play-off extraligy na ledě Hradce Králové hráli s domácími až do 43. minuty bez branek. Poté se jako zdatný fotbalista projevil Martin Nečas. Odraz puku od jeho brusle pomohl k prvnímu bodu v sérii. Výhru 2:0 pečetil do prázdné branky Marek Kvapil. „Asi šlo o doposud nejdůležitější gól kariéry. Byl vítězný," těšilo osmnáctiletého útočníka Nečase.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies