VYBERTE SI REGION

První lahev šumivého vína otevřel Prokeš místo šavlí rýčem

Brno - Jak otevřít lahev šampaňského za jízdy na koni? Takový problém prý řešili ruští kozáci při tažení do Francie na počátku devatenáctého století. A poradili si. Vršek lahve jednoduše odsekli šavlí. Tak vznikla metoda otevírání lahví sabráž. V pátek ji lidem na Špilberk food festivalu v Brně předvedl Kamil Prokeš netradičně na lahvi piva Starobrno Reserva.

7.6.2014
SDÍLEJ:

Kamil Prokeš z Velkých Němčic na Břeclavsku je několikanásobný vítěz mezinárodní soutěže v sabráži.Foto: Archiv Kamila Prokeše

Sabráž si Prokeš z Velkých Němčic na Břeclavsku poprvé vyzkoušel před třinácti lety. „Seděli jsme v rodinném sklepě a nešla nám otevřít starší lahev šumivého vína. Otevřel jsem ji rýčem," vzpomíná jedenatřicetiletý vinař.

Při sabráži člověk předmětem udeří do kroužku na hrdle lahve. To se naruší a o zbytek se postará tlak v lahvi, který zátku a hrdlo vystřelí. Tlak je dvakrát vyšší než třeba v pneumatice. „Zpočátku zátka letí rychlostí tři sta kilometrů za hodinu," poznamenal Prokeš, který je trojnásobným vítězem v mezinárodní soutěži v sabráži.

Při tréninku na mistrovství otevřel stovku lahví. „Kamarádi je týden dopíjeli," vzpomíná. Má tu výhodu, že lahve nemusí kupovat v obchodě. Šumivé víno vyrábí v rodinném vinařství.

Víno musí být před sekáním správně vychlazené a osmačtyřicet hodin má stát v klidu. „Při otevírání není důležitá síla, ale hlavně švih a dobrá trefa," říká Prokeš.

Lahev se dá kromě šavle otevřít i dalšími předměty. „Používám třeba popelník, golfovou hůl nebo pilu," vypočítává. Při sabráži obvykle člověk drží lahev v ruce. Prokeš zvládá i sekání, když lahev stojí volně na stole, což je obtížnější.

Sabráž na pivu je náročnější než u vína. Reservu tak může Prokeš otevírat jenom proto, že je ve speciální lahvi podobné té vinné. „Na normální lahvové pivo nejde sabráž použít," říká.

Před pátečním vystoupením při tréninku otevřel deset lahví.

Autor: Kateřina Foltánková

7.6.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Kvůli sladkostem za 350 korun vyhrožoval nožem v pekárně

Brno – Svérázně si opatřil mikulášskou nadílku mladík v brněnské ulici Cejl. Minulý čtvrtek před sedmou hodinou večer přišel do pekárny. „Mluvil se slabým romským přízvukem a chtěl bonboniéry, kávu a čokolády," uvedla k případu až o týden později policejní mluvčí Andrea Cejnková. Když měl zaplatit, na obsluhu vytáhl nůž a s nákupem za tři sta padesát korun utekl.

Kometa hledá jednodušší cestu, na ledě omezí i žabičky. Zábranský nazul brusle

Brno – Na trénincích hokejové Komety v posledních dnech přibyl jeden hlas navíc. Ne, nejedná se o novou posilu. Na své svěřence dohlížel přímo na ledě i majitel klubu a zároveň hlavní kouč Libor Zábranský, který dosud přípravu nechával na svých asistentech. „Je to persona a ví, kdy má vstoupit do kabiny a na led," oceňuje přínos hlavního muže Komety asistent Kamil Pokorný.

AKTUALIZOVÁNO

Nehoda u Lomničky: dívka je stále ve vážném stavu, žáci prý spěchali do školy

Lomnička – Nezletilá dívka, která si vážně poranila hlavu při čtvrteční dopravní nehodě u Lomničky na Brněnsku, je nadále ve vážném stavu. „Není už bezprostředně v ohrožení života, ale její stav je pořád vážný. Má poraněnou hlavu a je na umělé plicní ventilaci," uvedl mluvčí Fakultní nemocnice Brno Pavel Žára. Dívka leží na oddělení ARO v Dětské nemocnice v Brně. Při havárii se zranilo celkem pět mladých lidí.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies