VYBRAT REGION
Zavřít mapu

První lahev šumivého vína otevřel Prokeš místo šavlí rýčem

Brno - Jak otevřít lahev šampaňského za jízdy na koni? Takový problém prý řešili ruští kozáci při tažení do Francie na počátku devatenáctého století. A poradili si. Vršek lahve jednoduše odsekli šavlí. Tak vznikla metoda otevírání lahví sabráž. V pátek ji lidem na Špilberk food festivalu v Brně předvedl Kamil Prokeš netradičně na lahvi piva Starobrno Reserva.

7.6.2014
SDÍLEJ:

Kamil Prokeš z Velkých Němčic na Břeclavsku je několikanásobný vítěz mezinárodní soutěže v sabráži.Foto: Archiv Kamila Prokeše

Sabráž si Prokeš z Velkých Němčic na Břeclavsku poprvé vyzkoušel před třinácti lety. „Seděli jsme v rodinném sklepě a nešla nám otevřít starší lahev šumivého vína. Otevřel jsem ji rýčem," vzpomíná jedenatřicetiletý vinař.

Při sabráži člověk předmětem udeří do kroužku na hrdle lahve. To se naruší a o zbytek se postará tlak v lahvi, který zátku a hrdlo vystřelí. Tlak je dvakrát vyšší než třeba v pneumatice. „Zpočátku zátka letí rychlostí tři sta kilometrů za hodinu," poznamenal Prokeš, který je trojnásobným vítězem v mezinárodní soutěži v sabráži.

Při tréninku na mistrovství otevřel stovku lahví. „Kamarádi je týden dopíjeli," vzpomíná. Má tu výhodu, že lahve nemusí kupovat v obchodě. Šumivé víno vyrábí v rodinném vinařství.

Víno musí být před sekáním správně vychlazené a osmačtyřicet hodin má stát v klidu. „Při otevírání není důležitá síla, ale hlavně švih a dobrá trefa," říká Prokeš.

Lahev se dá kromě šavle otevřít i dalšími předměty. „Používám třeba popelník, golfovou hůl nebo pilu," vypočítává. Při sabráži obvykle člověk drží lahev v ruce. Prokeš zvládá i sekání, když lahev stojí volně na stole, což je obtížnější.

Sabráž na pivu je náročnější než u vína. Reservu tak může Prokeš otevírat jenom proto, že je ve speciální lahvi podobné té vinné. „Na normální lahvové pivo nejde sabráž použít," říká.

Před pátečním vystoupením při tréninku otevřel deset lahví.

Autor: Kateřina Foltánková

7.6.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ukrajinec Vladimír Švačuk u Krajského soudu v Brně. Je obžalovaný z pokusu o vraždu a těžkého ublížení na zdraví.
6

Útok mačetami u soudu: Křičel, že mi usekne hlavu, vypověděl svědek

Fotbalisté Zbrojovky v posledním podzimním utkání nejvyšší soutěže remizovali na domácím trávníku s Karvinou 1:1.
1 5

Fotbalového Jágra z Brna žene motivace. Zavadil může hrát i po čtyřicítce

Plány na rekonstrukci se mění. Sauny i vířivky si lidé i tak na Kraví hoře užijí

Brno – Na odpočinek v nových saunách a wellness na Kraví hoře si lidé počkají. Radní městské části Brno-střed totiž změnili plány na přestavbu budov. Skromnější přestavba ušetří městu až 50 milionů korun.

Hoaxy: Lidé snáze věří fotkám, říká odborník

Brno /ANKETA/ – Nenechat se strhnout falešnými informacemi, neboli hoaxy, naučí v květnu v netradičním kurzu studenty žurnalistiky a mediálních studií brněnské Masarykovy univerzity britský odborník Alastair Reid. „V moderní době je jednodušší sdílet nepravdivé zprávy a věřit jim," vypráví.

Úředníci se vrací ke starému územnímu plánu. Na chvíli

Brno – Jako vzpouru úředníků označil postup magistrátu bývalý náměstek primátora Robert Kotzian. Úředníci totiž znovu pracují na územním plánu, který začali připravovat v roce 2002. Podle současného náměstka pro oblast rozvoje města Martina Andera je to ovšem dezinterpretace normálního postupu.

Švancara na Jizerské padesátce ujel jen dva kilometry. Selhaly mu lyže

Brno – Na běžky nemá dobré vzpomínky, v neděli však na svou nechuť zapomněl. Brněnský fotbalista a známý bavič Petr Švancara společně se svým kamarádem, bývalým ligovým fotbalistou a nyní televizním komentátorem Luďkem Zelenkou, odstartovali do jubilejní Jizerské padesátky, ujeli však jen dva kilometry a pak ze slavného závodu odstoupili. „Mám rád rozhovory s běžkaři a řeknu to podobně. S Luďkem nám jednoduše selhaly lyže, promazali jsme," směje se Švancara.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies