VYBERTE SI REGION

První rok zveřejňování alergenů u jídel: přes sto pochybení, ale jen dvě pokuty

Jižní Morava - Provozovatelé restaurací už rok musejí zveřejňovat seznamy alergenů, které jejich jídla obsahují. Nařízení Evropské unie na jižní Moravě kontrolují hygienici, kteří za tu dobu v kraji odhalili 111 pochybení.

14.12.2015 AKTUALIZOVÁNO 14.12.2015
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Attila Racek

Hygienici letos provedli 1905 kontrol, které se značení alergenů týkaly. „Ve všech 111 případech, kdy jsme objevili nějakou chybu, se ale jednalo pouze o méně závažné prohřešky, jako je nesprávné umístění značení nebo špatně informovaný personál, který nevěděl, že musí návštěvníkům o alergenech říct. Za porušení předpisů jsme uložili dvě pokuty v celkové výši pět tisíc korun," oznámila vedoucí odboru hygieny výživy Jana Laštovičková.

Špatná komunikace

Na chybějící informace o alergenech občas narazí i Jiří Vlček z Brna, který je alergický na ořechy. „Když není seznam uvedený v jídelním lístku, zeptám se číšníků. Jenže ti mi někdy naznačují, že je obtěžuji. Proto si myslím, že by to měly podniky uvést rovnou u jídla, aby se jim pak tohle nestávalo. Pro ně i pro nás návštěvníky to bude příjemnější," poznamenal.

seznam alergenů
1. Obiloviny obsahující lepek (pšenice, žito, ječmen, oves atd.)
2. Korýši a výrobky z nich
3. Vejce a výrobky z nich
4. Ryby a výrobky z nich
5. Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z ní
6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
7. Mléko a výrobky z něj
8. Skořápkové plody (mandle, lískové ořechy, pistácie atd.)
9. Celer a výrobky z něj
10. Hořčice a výrobky z ní
11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
12. Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích nad 10 mg/kg nebo 10 ml/l vyjádřeno SO2
13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
14. Měkkýši a výrobky z nich

Nařízení, které se týká restaurací, jídelen i rychlých občerstvení, se jejich majitelům nelíbí. Ti by naopak raději vsadili na vzájemnou přirozenou komunikaci. „Za ten rok se o seznam zajímalo asi deset lidí. Host si má vybrat z jídelního lístku a pak se obsluhy jednoduše zeptat, jaké alergeny jídlo obsahuje. Host přece ví, když jde do restaurace, že je na něco alergický, a tak na to jednoduše upozorní číšníka. Nic lepšího nelze udělat," uvedl Miloš Kremláček ze znojemské restaurace La Casa Navarra.

Jenže podle hostů obsluha často neví, co pokrm obsahuje. „Do mnoha jídel se dávají ořechy, na které jsem alergická, takže jsem se musela ptát, co vše v jídle bude. Problém byl, že ne vždy mi dokázali odpovědět a celá návštěva v restauraci se protáhla. Teď je to pro mě mnohem příjemnější," řekla Kamila Plná z Břeclavi.

Provozní Agrocentra Ohrada ve Vískách na Blanensku Iva Světlíková tvrdí, že většina zákazníků se o alergeny vůbec nezajímá. Seznam je pak zbytečně mate. „Podle mě polovina lidí ani neví, proč tam ta čísla vůbec jsou. Považujeme to za manýr Evropské unie, který k ničemu moc není," zhodnotila.

Restauratéři mají tři možnosti, jak seznam alergenů uvést. Mohou jej přidat na tabule s popisem jídel, mohou je vypsat v jídelním lístku, nebo seznam poskytnout hostům na vyžádání.

Někteří majitelé restaurací kvůli alergikům měnili i nabídku. „Byla to pro nás práce navíc, ale i tak rozhodnutí vnímáme pozitivně. Nejčastěji se nás návštěvníci ptali na obsah lepku, a proto jsme se rozhodli vařit na polední menu i bezlepkové jídlo," zmínil majitel vyškovské restaurace Chalupa U Městské brány František Blumenstein.

Rok od začátku fungování nové vyhlášky hodnotí kladně i alergolog Sáva Pešák z Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně. „Z mého pohledu jde o velmi přínosnou vyhlášku, díky které se alergici můžou vyhnout pokrmům, které jim nedělají dobře," podotkl Pešák.

ADAM HAVEL
ZPRAVODAJOVÉ ROVNOSTI

Autor: Redakce

14.12.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Desetiminutovou pauzu od starostí i víc jak půlhodinovou demolici na uklidnění nabízí v brněnském Anger Roomu. Lidé tam mohou za peníze ničit libovolné věci. Povolené ničení si zkusili i stážisté Rovnosti Anna Tišnovská a Matěj Říha.
1 18

Anger Room: zájem o ničení mají hlavně ženy

Trenér Svatopluk Habanec.

Někteří hráči jsou bázliví, musejí přidat, říká kouč Habanec

Muž blokoval tramvaj. Dal hlavičku ženě, která mu chtěla pomoci

Brno – Vlastním tělem chtěl nejspíš zastavit tramvaj jednapadesátiletý Brňan, který v sobotu večer postával uprostřed kolejiště. Poté napadl a zranil dvacetiletou ženu, když se jej snažila z kolejí odvést. Řidič tramvaje, jíž muž bránil v cestě, na místo zavolal strážníky.

Platy v kraji? I přes navýšení jsou stále podprůměrné

Jižní Morava /INFOGRAFIKA/ – Rychlý nárůst částek na výplatních páskách zaznamenali loni Jihomoravané. Podle dostupných údajů za první tři čtvrtletí roku 2016 dosáhla průměrná mzda v kraji na 26 413 korun. Meziročně se tak zvýšila o 1261 korun.

Rychle a zběsile v Brně. Provokoval strážníky, pak ujížděl i na červenou

Brno /VIDEO/ – Byla to honička skoro jako z akčního filmu. Před brněnskými strážníky ujížděl řidič, který předtím úmyslně zaparkoval na chodníku před ředitelstvím městské policie ve Štefánikově ulici a odmítal auto odstranit. Situaci po zadržení vysvětloval tím, že zákony jsou od toho, aby se porušovaly. „Dobrá honička," řekl zasahujícím policistům.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies