Společnost z Blučiny na Brněnsku se akce účastní už sedmnáct let. Zatím vždy připravovali pouze úvodní nebo závěrečný ohňostroj. Letos jsou poprvé mezi soutěžícími. „Věřím, že show se bude divákům líbit a vyhrajeme," řekl ohňostrůjce Ivan Martinek z Theatrum Pyroboli.

Lidé, kteří uvidí všechny ohňostroje, můžou na internetu nebo prostřednictvím anketních lístků rozhodnout o vítězi. Další cenu uděluje odborná porota, které se loni nejvíc líbil švýcarský ohňostroj.

Druhé soutěžní vystoupení lidé zhlédnou už ve středu. Své umění předvedou Chorvati. „Všichni soutěžící zahájí ohňostroj na dvouminutovou povinnou skladbu tanec Dymák od Leoše Janáčka," sdělil hlavní pořadatel Ondřej Morávek. Lidé si tak na festivalu připomenou letošní 160. výročí narození hudebního skladatele, který je úzce spjatý s Brnem.

Ohňostroje na přehradě sledují statisíce lidí. Dodržování pořádku pohlídají brněnští strážníci. V minulých ročnících například pokutovali stánkaře, kteří prodávali tam, kde nesměli nebo odhalili mladíka, který zkoušel, jestli není některé z aut nezamčené.

Jejich poříční jednotka bude mít hlídku ve člunu. „Už se stalo, že někteří návštěvníci v rozjařené náladě chtěli během odpalování pytotechniky doplavat až k pontonu. Tam by jim však mohla hrozit smrt," varoval mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem.

Strážníci budou řidiči navigovat i při parkování. Lidé auta odstaví v ulici Stará dálnice, kde mají k dispozici 1200 míst. Další větší parkovací plochy jsou pod nákupním střediskem Akát v Páteřní ulici a u základní školy Vejrostova. Záchytná parkoviště musí řidiči opustit nejpozději o půl jedné v noci, později začne odtah aut. „Lidé by měli na ohňostroje hlavně včas vyrazit, protože se často stává, že uvíznou v zácpě a ohňostroj pak sledují přes okno, nebo vůbec," poznamenal Ghanem a doporučil lidem, aby před auty dali přednost hromadné dopravě.

Na přehradu se chystá například Brňan Matěj Kopřiva. „Má být krásně, tak se těším na skvělou podívanou. Jednou byla mlha a nic jsem neviděl," řekl muž a dodal, že za špatného počasí by už na přehradu ani nejezdil.

Dva ohňostroje už Brňané letos viděli. Prelude nad Špilberkem zahájilo festival před dvěma týdny. Další nesoutěžní vystoupení viděli lidé minulou sobotu v brněnském Komárově.