Podle mluvčí policistů Jihomoravského kraje Štěpánky Komárové z praxe vyplývá, že se značení chodců zlepšilo, ale i přesto ještě část lidí povinnost podceňuje. Souhlasí s ní i manažer projektu Bezpečné cesty Jan Jirmus. „V menších městech a na vesnicích lidé tuto prevenci zanedbávají,“ řekl.

Ilustrační foto.
Sexuálně se uspokojoval u Brněnské přehrady. Při onanování ho viděly i děti

Reflexní prvky jsou pro chodce povinné nejen v noci, ale i za šera či snížené viditelnosti. Mezi riziková místa patří obecně neosvětlené silnice. Třeba kolem přehrady v brněnské Bystrci je pohyb chodců nebezpečný. „Sice jsme letos zatím žádné vážné hlášení od policie neměli, ale chodci kolem přehrady prvky příliš nevyužívají. Byli by viditelnější a zvýšili tak svou bezpečnost,“ řekl místostarosta Bystrce Jaroslav Petr.Pro zvětšení klikněte.Zdroj: DENÍK

Lidé si mohou kdekoliv na těle umístit třeba reflexní pásek. Ministerstvo dopravy doporučuje pásek nosit na noze nebo ruce směrem do vozovky.

Dalším reflexním předmětem jsou žluté vesty. „Lidi je kupují docela často, třeba když běhají. Běh je dnes modernější a běžci jsou více vybavenější než kdysi,“ řekl Vítek Kněžínek z běžecké prodejny Triexpert. Často jsou podle něj reflexní prvky rovnou výrobci umístěné na tričkách, batozích nebo i tkaničkách.

MÉNĚ POKUT I NEHOD

V prvních týdnech platnosti novinky policie chodce na povinnost upozorňovala. „Cílem nebylo osoby hned pokutovat, ale dostat zákon do povědomí a omezit tak riziko střetu vozidla s chodcem,“ vysvětlila Komárová.

Minulý rok policisté pokutovali v kraji celkem 164 neoznačených osob a šetřili sedm nehod, kdy chodci prvek neměli. Letos měli případy dva a pokutovali sto chodců.

Básník Ivan Blatný.
V ulicích se objeví další básně o Brně. Nejsložitější je umísťování v centru

Pásek stojí do třiceti korun. Pokud ho chodci za snížené viditelnosti nemají, hrozí jim pokuta až dva tisíce korun.

LENKA JEBÁČKOVÁ