V neděli se členové Sdružení obcí pro výstavbu R43 sešli v Kunštátě na Moravě, aby se dohodli, jak budou dál postupovat. „Rozhodli jsme se, že nemůžeme zůstat nečinní. Ministerstvo životního prostředí pracuje na zakázku neziskových organizací a neposuzuje stavbu nestranně. Všechny tři úseky silnice, která je nezbytně nutná, ministerstvo schválně brzdí,“ uvedl místopředseda Místního sdružení pro výstavbu R43 František Sivera.

Sdružení obcí se proto dohodlo, že si najmou právníka, který vypracuje nezávislý posudek. Mají podezření, že ministerstvo životního prostředí překračuje své pravomoci. „Zatím hledáme právní kancelář, která by se postarala o rozkrytí téhle kauzy. Budeme apelovat i na ministerstvo dopravy,“ dodal Sivera.

Podle Miroslava Patrika z ekologické organizace Děti Země postupuje ministerstvo životního prostředí zcela v souladu se zákonem. „My samozřejmě nebráníme žádnému sdružení najmout si právníka, ale stejně pochybuji o tom, že jim to k něčemu bude. Zjistí totiž, že ministerstvo nic neporušuje,“ řekl Patrik.

Ministerstvo životního prostředí na své straně také žádnou chybu nevidí. „Posuzování vlivů na životní prostředí silnice R43 je určitě nejkomplikovanější kauzou posuzování dálničních komunikací u nás. Proto bohužel vznikají i značné časové skluzy. Jsme ale přesvědčeni o tom, že v konečném důsledku povedou naše postupy k nejrychlejší možné přípravě stavby,“ uvedl Martin Robeš z odboru udržitelné energetiky a dopravy ministerstva životního prostředí.