Na úterní debatě se sešli zejména odpůrci výstavby. V blízkosti možného parkovacího domu bydlí a stavba jim vadí.

Na začátku debaty vysvětluje židenický místostarosta Petr Kunc účel setkání. „Nic zatím není rozhodnuto. Pokud si řeknete, že tam parkovací dům nechcete, nutit vám jej nebudeme. Pokud ano, stavět se začne nejdříve za dva roky," vysvětluje Kunc. Následně upozorňuje, že na sídlišti je dlouhodobě nedostatek parkovacích míst, který městská část musí řešit.

Parkovací dům chce postavit soukromý investor, který následně bude parkovací místa v něm pronajímat. „Částečně bude zapuštěný do země. Auta budou stát na dvou podlažích i na střeše. Celý objekt obložíme kovovou konstrukcí, kterou časem pokryje zelený porost. Vznikne přes sto třicet parkovacích míst," popisuje projekt Adam Sirotek z architektonického ateliéru Makovský a partneři, který vypracoval návrh parkovacího domu. Lidé vizualizace parkovacího domu pozorují s nevolí.Vizualizace parkovacího domu u školy Krásného na brněnském sídlišti Juliánov.Zdroj: Makovský a partneři

Jejich pohledy sleduje architekt Daniel Makovský. „Vím, že vás děsí velikost parkovacího domu. Ale proto jsme ho rozdělili do tří bloků, a částečně je zapuštěný do země," podotýká architekt.

Místostarosta vyzývá lidi k hlasování. Zájem o parkovací dům má pět lidí, proti stavbě se zvedá nejméně dvakrát tolik rukou. Lidem vadí zejména to, že parkovací dům má stát na hraně svahu se zelení, a blízko školy. Bojí se zničení životního prostředí, a děsí se myšlenky, že děti budou dýchat výfukové plyny. „Pokud si mám vybrat mezi hledáním parkovacího místa po sídlišti a procházkami kolem zeleně, volím procházky," poznamenává muž ve čtvrté řadě. Ostatní lidé souhlasně přikyvují.

Rozpoutává se debata o parkování v Juliánově obecně. Parkovací dům si nachází v místnosti i příznivce. „Problém s auty tady bude bez ohledu na parkovací dům. Pokud si musím vybrat, budu raději parkovat v parkovacím domě než jako sup kroužit každý večer po sídlišti a hledat volné parkovací místo," konstatuje místní Tomáš Kubeš.

Debatu uzavírá místostarosta Kunc. „O projektu se lidé dozví ještě v našem zpravodaji, a dáme prostor vyjádřit se i těm, kteří nepřišli. Připomínky se pokusíme zapracovat, a určitě svoláme ještě další setkání," slibuje na závěr lidem.

Část jich přesto odchází s odhodláním, že stavbě parkovacího domu budou bránit.