Změna názvu a omezení mluveného slova. To jsou dvě změny, které už za několik týdnů na první poslech poznají Brňané, kteří jsou zvyklí ladit Rádio Student na frekvenci 107 MHz. Moderátoři se začnou do éteru hlásit jako Free Rádio.

Podle programového ředitele Martina Kaminského se většina posluchačů nestotožňovala s názvem, proto se společně s vedením rozhodl název změnit.

„Zvolili jsme jej, aby byl obecně přijatelný pro mladého posluchače, a aby vyjádřil záměr stanice tak, jak je popsán v licenci,“ řekl Kaminský serveru RadioTV, který na změnu upozornil jako první.

Mnozí posluchači u rádia oceňovali jeho alternativní hudební produkci. Té se rádio vzdalo před několika měsíci. Mladí Brňané se teď bojí, že se z jediného brněnského rádia, které se od ostatních odlišuje, stane další tuctové.

“Starý název aspon o něčem vypovídal,“ říká student Masarykovy univerzity Jakub Sčurkevič.

Postupné změny v Rádiu Student vyvrcholily žádostí o změnu licenčních podmínek, které Rada pro rozhlasové a televizní vysílání před čtrnácti dny schválila. Kromě změny názvu se to týká i omezení mluveného slova: ze stávajících pětadvaceti procent na dvanáct procent v pracovní dny a deset o víkendech.

„Moderátoři jsou kvalitnější než v začátcích a zvládnou sdělit více informací v kratším čase. Navíc pozornost mladých posluchačů rychle klesá, proto nejsou delší bloky s mluveným slovem vhodné,“ vysvětluje Kateřina Valášková z Rady pro rozhlasové a televizní vysílání.

To, že rádio postupně ztrácelo punc alternativního, kritizovalii zaměstnanci. Už letos v lednu většina těch původních odešla. „Rádio změnilo dramaturga, vysílá vesnickou diskotéku a na té já se podílet nechci,“ řekl o svém odchodu například Jan Kluka.

Podle Kaminského se bude Free Rádio zaměřovat na posluchače ve věkovém rozmezí patnáct až třicet. „Na programu se budou i nadále velkou měrou podílet vysokoškoláci,“ říká.

Zároveň slibuje, že postupně by rádiu mohli přibývat posluchači. „Chceme posílit signál v Brně,“ dodal.