Celkem chtějí brněnské radnice získat devatenáct milionů. „Rozhodli jsme se přihlásit o dotace se čtyřmi projekty. Opravy tří mateřských škol a střediska volného času si vyžádají téměř dvacet milionů korun. Peníze z fondu mohou pokrýt zhruba třetinu nákladů,“ sdělil místostarosta brněnské městské části Bohunice Antonín Crha.

Fond, který spadá pod ministerstvo životního prostředí, rozdělí letos na projekty zateplení dvě a půl miliardy korun. „Původně radnice mohly o peníze žádat až do konce dubna. Brzy ale součet všech žádostí překročil hranici šesti miliard korun. Zastavili jsme tedy jejich příjem už v březnu,“ sdělila mluvčí fondu Lenka Brandtová.

Na to doplatila například brněnská městská část Žabovřesky. „Nestihli jsme připravit všechny potřebné podklady k plánovanému zateplení mateřské školy ve Fanderlíkově ulici. Ale školku chceme stejně zateplit ještě letos, což by se nám kvůli čekání na výsledek žádosti o dotaci nepodařilo. Navíc ani není jisté, že bychom ji získali. Úspěšný je zhruba každý třetí projekt,“ sdělil starosta Žabovřesk Marek Šlapal.

Podle něj radnice alespoň ušetří tím, že rekonstrukci zajistí ještě letos. „Náklady na vytápění se sníží zhruba o čtvrtinu,“ sdělil Šlapal.

To potvrzují i odborníci. „U větších budov mohu klesnout klidně o více než třicet procent,“ sdělil například Andrej Prachař, který se zateplováním domů zabývá.

O dotace z Fondu životního prostředí bojují také Vinohradští. „Chceme z fondu získat dva a půl milionu na výměnu oken a zateplení fasády školky v Bořetické ulici. Pokud neuspějeme, budeme muset hledat tyto peníze jinde. Opravy už totiž několik let odkládáme,“ sdělil vinohradský starosta Jiří Čejka.

O tom, které projekty získají dotaci, rozhodne fond do září. „Nechceme zateplovat za provozu školky, proto práce každopádně plánujeme až na příští rok,“ dodal Čejka.