Dosud bezejmenná ulička spojuje Divadlo Husa na provázku s Petrovem a bývalý prezident tudy prý často chodil. „O pojmenování teď bude rozhodovat pracovní skupina pro názvosloví a pak také brněnské zastupitelstvo. Do listopadového zasedání se to zřejmě nestihne, ale myslím, že do prosincového se to zvládnout dá," řekl starosta Brna-středu Libor Šťástka. To znamená, že Brňané se Havlovy uličky mohou dočkat už do letošních Vánoc.

Za pojmenování ulice po prvním prezidentovi České republiky se od začátku zasazoval režisér Vladimír Morávek. „Přinám se, že mě to rozbrečelo. Čekali jsme, že budeme muset bojovat s obstrukcemi, ale teď jsme spokojení, že to tak dobře dopadlo. Ale samozřejmě počítáme s tím, že pojmenování musí ještě potvrdit brněnské zastupitelstvo," komentoval ve středu večer Morávek.

V souvislosti s novým názvem chce o letošním adventu uličku oživit. „Zasadíme sem část děje hry Betlém od Jana Antonína Pitínského. Právě tudy bude procházet Marie a Josef při své cestě. První představení chystáme na druhou adventní neděli a odehrajeme jich celkem devět," popsal Morávek.

Rozhodování o pojmenování uličky mělo i dalšího vážného kandidáta. Na internetu existuje petice s více než dvěma tisíci podpisy za to, aby ulice neslo jméno známého brněnského siláka, baviče a herce Franty Kocourka. „Protože v Divadle Husa na provázku tento nenapodobitelný a nezapomenutelný herec a gladiátor léta působil, podal jsem na městskou část návrh, aby byla tato ulička pojmenována po tomto k Brnu a Provázku patřícímu rodákovi, jako Ulička Franty Kocourka," uvedl autor petice Petr Paulczynski.

Přestože přednost dostal Václav Havel, Kocourek má také velkou šanci, že jeho jméno ponese část Brna. „Dva tisíce signatářů petice je opravdu hodně. Brňané ho znají a kdo jiný by si zasloužil mít po sobě v Brně pojmenované místo. V krátké době zkusíme přijít s návrhy, co by to mohlo být," doplnil starosta.