„Radnice vyhlásila soutěž na dodavatele nadlimitní zakázky na kompletní výměnu výtahů v bytových domech číslo 69, 71, 73 a 87. Při hodnocení nabídek uchazečů čtyři z nich bez udání důvodu vyloučila. Přitom se jedná o renomované a dlouhodobě na trhu působící společnosti. Nelze tedy předpokládat, že tito uchazeči nesplnili podmínky zadavatele," kritizoval zastupitel Jindřich Zuziak.

Radnice podle něj už poněkolikáté nakonec jako dodavatele vybrala společnost KONE. Podobně postupovala už v roce 2011. „Při hodnocení vyloučila radnice všechny uchazeče prý pro nesplnění základních kvalifikačních kritérií. Následně v jednacím řízení bez uveřejnění dostala zakázku firma KONE," upozornil Zuziak.

Starosta Žabovřesk Marek Šlapal jakákoliv podezření z nestandardního postupu při zadávání obchodu za několik milionů odmítá. Podle něj je obvinění jen součástí politického boje. „Nemíním komentovat populistické nehoráznosti neúspěšného kandidáta do zastupitelstva Jihomoravského kraje. To je pod moji úroveň," řekl Šlapal. Narážel tak na fakt, že Zuziak se na rozdíl od něj v listopadových volbách do zastupitelstva nedostal.

Zuziaka přitom vyzval k tomu, aby podal trestní oznámení, pokud má podezření. „Ať dělá to, co uzná za vhodné. Já jsem přesvědčený o správnosti našeho postupu. Ale je těžké vyvracet něco, co se nestalo. Je to, jako bych měl vyvracet, že létám na koštěti na Petrovy kameny a jsem čarodějnice," kroutil hlavou starosta.

Opozice ale nezůstala jen u kritiky. „Kvůli důvodným pochybám o transparentnosti a zákonnosti postupu žabovřeské radnice podávám podnět na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže na prošetření celého zadávacího řízení na dodavatele výměny výtahů," zdůraznil Zuziak.

I on se ovšem musí připravit na právní bitvu. Společnosti KONE se toto nařčení vůbec nelíbí. „Nejsme si vědomi ničeho nezákonného. Proto teď zvažujeme postup, jak se proti obvinění bránit. Jsme připraveni využít všechny dostupné právní prostředky," zdůraznila finanční ředitelka firmy Irena Kasanová.

Dodala, že nastavení podmínek výběrového řízení je plně v kompetenci žabovřeského úřadu. „Jestli radnice některé firmy z výběrového řízení vyřadila, musí důvody doložit především ona. My jsme splnili všechny předpoklady. Případné kontroly se nebojíme," řekla Kasanová.

Podle právníka protikorupční organizace Transparency International Petra Leyera je na radnici v Žabovřeskách něco v nepořádku takřka určitě. „Bez zadávací dokumentace a dalších podkladů mohu jen obecně říct, že celý proces nese známky nestandardnosti. Ale o jejich příčinách lze z mé pozice jen spekulovat. Každopádně něco se tam děje špatně. Buď městská část špatně zadává, nebo jsou uchazeči opravdu špatní," myslí si právník.