Radnice Brno-střed letos projekt pořádala druhým rokem. „Na pódiu na náměstí Svobody a Moravském náměstí se vystřídalo pětatřicet sólistů a kapel. Odehrálo se téměř osmdesát koncertů," sdělil mluvčí městské části Roman Burián.

Oproti minulému ročníku letos pořadatelé rozšířili počet koncertních míst. „Minimálně jednou za měsíc se hrálo i v klubu Leitnerova. Především jsme ale dali muzikantům možnost vystoupit na Slavnostech piva a dalších festivalech," uvedl starosta Brna-středu Libor Šťástka.

Poslední šanci k vystoupení letos dostanou kapely při vánočních trzích na Zelném trhu. Stále se ještě mohou hlásit na webových stránkách projektu. „Stačí nám poslat kontakt a nahrávku. Tentokrát musíme vybírat, kteří interpreti se pro hraní na trzích hodí, Vánoce mají specifickou atmosféru," podotkl Šťástka.

Skupiny, které si chtěly letos zahrát, se registrovaly stejným způsobem. Jejich výběr ale nebyl tak přísný jako pro vánoční trhy. „Ve skutečnosti jsme odmítli pouze jednu kapelu," řekl Burián.

Radnice chce v projektu pokračovat i příští rok. „Pravidla zůstanou stejná. Umělcům nebudeme platit honorář ani dopravu, ale postaráme se o organizaci a ozvučení," popsal princip projektu Šťástka.

Kapely, které se letos na pódiích ukázaly, si projekt chválí. „Je to skvělá šance pro neznámé kapely, jak se zviditelnit. Pokud by však byla o trošku lepší organizace, stihlo by si zahrát i více skupin," řekl Štěpán Hulc z kapely Nebeztebe. Jeho skupina letos hrála návštěvníkům při Slavnostech vína.

Music point

- projekt umožní začínajícím hudebníkům zahrát si pod širým nebem v centru města

- pořadatelé zajistí pódium, ozvučení a propagaci

- přihlásit se může kapela, která má repertoár aspoň na tři čtvrtě hodiny

JAKUB FABÍK