Rakve se do podzemí vrací po dvou letech od jejich nálezu. „Archeologové jich při průzkumu v hlavní kryptě přímo pod kostelem našli čtyřiadvacet. Byly zasypány vrstvami kostí, které je spolu s vlhkostí velmi poničily. Část z nich se ale podařilo zrekonstruovat," popsala ředitelka Turistického informačního centra města Brna Petra Kačírková.

V kostnici tak lidé uvidí víko rakve třináctileté dívky a padesátiletého muže. Malovanou rakev, kterou archeologové zachránili celou včetně kovových úchytů, spolu s víkem dětské rakve vystaví turistické informační centrum v letní sezóně v Mincmistrovském sklepě. „Podle vzorků DNA ani artefaktů, které se v rakvích našli, nedokážeme určit, kdo konkrétně byl v rakvích pohřben. Podle maleb na rakvích ale muselo jít o někoho významného," řekl znalec brněnského podzemí Aleš Svoboda. Ostatky podle něj můžou patřit církevním hodnostářům, příznivcům kostela nebo významným měšťanům.

Přestože nález barokních rakví patří podle Svobody k těm nejvýznamnějším z brněnského podzemí, kostnice ještě řadu tajemství ukrývá. „Předpokládám, že ve třetí, neprobádané komoře kostnice, můžou být další rakve i s významnými předměty," myslí si Svoboda. Jejich odhalení ale podle něj čeká na další generace. Prostory totiž archeologové odhalili až při výzkumu v kostnici a při jejich podrobném průzkumu by se nevešli do časového ani peněžního limitu.

Vybudování expozice, která otevřela před dvěma lety, stálo Brno třiatřicet milionů korun. Zbytky rakví, které byly natolik poškozené, že nešly zrestaurovat, zůstali v zázemí společnosti Archaia, která je zkoumá. Ostatky z rakví pohřbí místní farnost.

U Brňanů je dva roky po otevření kostnice stále oblíbená. „Líbí se mi, jak je prostor pojatý. Sloupy ani stěny z vyskládaných kostí nepůsobí lacině. Naopak, jde mi až mráz po zádech, když si uvědomím, že to všechno byli živí lidé," myslí si Brňanka Zuzana Mlejnková.

V loňském roce kostnici navštívilo přes dvacet tisíc lidí. „Hned po otevření jsme měli dokonce větší návštěvnost než vila Tugendhat. Postupně sice klesla a je něco pod Labyrintem pod Zelným trhem, ale je to i tím, že kvůli pietě dodržujeme menší návštěvnické skupiny," upozornila Kačírková. Právě kvůli pietě bude kostnice zavřená i přes brněnskou Muzejní noc.