Ačkoliv na Sokolském koupališti slouží stejné zázemí už od května tohoto roku, na dalších třech místech zůstává stále zamčené. „Zpoždění za původním plánem je kvůli instalaci fitness prvků. V polovině srpna jsme ale stavbu předali dokončenou," uvedl Jaroslav Bubla ze společnosti Prostavby, která okolí přehrady upravovala. Posilovací stroje totiž měla dodat společnost z Jižní Koreje, která ale loni zkrachovala a město tak hledalo nového dodavatele.

V srpnu Brněnskému deníku Rovnost mluvčí magistrátu Pavel Žára potvrdil, že kolaudace a otevření zázemí za dvacet milionů korun lidem je na programu nejpozději v polovině září. „Proces potrvá ještě tak tři týdny," slíbil tehdy mluvčí. Lidem se však zatím otevřely jen parky a hřiště.

Zpráva o zavřených záchodech náměstka primátora Richarda Mrázka překvapila. „Z informací, které se ke mně dostaly, usuzuji, že jsou kabiny otevřené k předběžnému použití. Kolaudace ještě u některých dokončená nebyla. Často je třeba zpětně doladit věci, které nebyly ani součástí stavebního povolení," podotkl Mrázek s tím, že výtky a ironické nápisy na dveřích v tomto případě chápe.

Recesistický nápis:„Statutární město Brno, jakožto investor zdejší velkolepé stavby veřejných toalet, vás tímto srdečně zve na slavnostní otevření této po všech stránkách unikátní stavby.
Tento technologicky velmi náročný projekt srovnatelný v rámci ČR snad pouze s pražským metrem či tunelem Blanka připravilo statutární město Brno ve spolupráci s hrdým dodavatelem – společností Prostavby a.s. sídlem Dědina 447, 683 54 Otnice, IČO: 27713130.
Za pouhých devět měsíců se podařilo postavit WC na ploše bezmála 25 metrů čtverečních a připravit jej ke kolaudaci tak, aby mohla proběhnout neprodleně, tj. již v nejbližších měsících.
Jsme velmi rádi, že se podaří stihnout začátek hlavní turistické sezony, která jak všichni na Magistrátu města Brna víme, začíná na Brněnské přehradě v polovině listopadu. Zároveň jsme hrdí, že se nám v našem statutárním městě daří v rekordně krátkém čase budovat unikátní stavby, které by jiní budovali jistě celá desetiletí."
Vaše statutární město Brno (podpis je falešný)

Postup magistrátu se nelíbí ani vedení radnice městské části Bystrc, pod jejíž katastrální území většina břehů Brněnské přehrady spadá. „Smlouva je bohužel uzavřená mezi magistrátem a společností Prostavby, proto nemůžeme jakkoliv zasahovat do jednání nebo do řízení o kolaudaci staveb," vysvětlil starosta městské části Tomáš Kratochvíl.

Mrázek slíbil, že v současném volebním období už podobný problém nikdo řešit nemusí. „Pokud chce městská část jakkoliv přispět do dění na svém uzemí, vždy jí možnost nabízíme," hájil se.

Smlouvy o revitalizaci břehů nádrže byly totiž uzavřené ještě před loňskými komunálními volbami. „Kdybychom do toho mohli mluvit, rovnou řekneme, že je hloupost začít stavět před přehlídkou ohňostrojů. Na přehradu vždy zamíří stovky tisíc lidí," upozornil Kratochvíl.

Na radnici si přitom podle něj chodí stěžovat i místní. „Je to nelogické. Vtipný nápis na nových budkách má vlastně pravdu. Místo toho, aby se otevřely dveře lidem, kteří je i teď můžou využít, raději je nechají zavřené a v zimě v nich budou hledat úkryt bezdomovci," poznamenala Bystrčanka Alena Langová.

opravy u přehradyrekonstrukce na čtyřech místech v okolí Brněnské přehrady začala před devíti měsíci
Sokolské koupaliště opustili dělníci už v květnu
Rakoveckou zátoku, Rokli a Kozí horku v půli srpna, i přesto zůstávají převlékárny i toalety lidem zavřené; k dispozici jsou pouze hřiště a upravené parky za dvacet milionů korun

Proti podobným návštěvníkům plánují zasahovat i bystrčtí radní. „Pravidelně se setkáváme s místními strážníky i představiteli Kníniček a Žebětína, kterých se to také dotýká. Požádáme je o častější kontroly," naznačil plánované opatření Kratochvíl.

U toalet na Sokolském koupališti přitom strážníci hlídkovali v létě i dvacetkrát denně. „V zimě bychom pravděpodobně nezvaným návštěvníkům doporučili zajít do některého z azylových domů. Vypovědět je jen tak ven v nízkých teplotách je ale hazard z jejich zdravím," nastínil postup strážníků jejich mluvčí Jakub Ghanem.

Recesistický nápis, který s falešným podpisem Vaše statutární město Brno vítá zvědavce na nových, stále neotevřených převlékárnách a veřejných záchodech v Rakovecké zátoce, Rokli či Kozí horce.

PRO ZVĚTŠENÍ KLIKNĚTE