Ten však nebyl projevem nadšení, ale protestu. Starosta Ladislav Filipi totiž stárkům odmítl udělit hodové právo, které symbolizuje začátek hodů.

Důvodem byl otevřený dopis občanům Řečkovic, který stárci minulý týden roznesli téměř do všech domů v městské části. „Je urážlivý a napadá městský úřad i mne. Proto jsem se rozhodl, že stárkům hodové právo nepředám,“ vysvětlil přímo na pódiu při slavnostním zahajování starosta Filipi.

Stárkové v dopise kritizovali postoj řečkovické radnice k hodům. Vadí jim, že radnice do programu zařadila vystoupení, která s folklorem nemají nic společného. Stárkům se nelíbí ani plány městského úřadu do budoucna. Radnice totiž uvažuje, že najme na organizaci hodů agenturu a že řečkovické amatérské tanečníky nahradí profesionálové.

Starostu tak při zahajování čekaly perné chvilky. Nejdříve ho uvítal chladný potlesk, poté jeho slova přerušoval pískot a výkřiky z řad stárků i diváků.

Na pódium pak spontánně předstoupil jeden ze stárků, David Jančík, a v několikaminutovém projevu vysvětlil postoje řečkovických stárků. „Peníze na hody jdou z řečkovické pokladny. Rozhodovat o programu by tak měl městský úřad, ne stárci,“ reagoval Filipi na výtky stárků. Radnici jde prý jen o program, který by na hody přilákal více lidí.

Ohlasy Řečkovických na dopis jsou však podle Jančíka zatím jen kladné. Stárkové připravili i petici, která má podpořit tradiční podobu hodů. Nakonec Jančík požádal, aby hodové právo stárkům, namísto starosty, udělili přítomní diváci symbolicky potleskem.