Tamní vědci získali evropské peníze na tři takové projekty s názvem Twinning. „Jejich primární cíl není přinášet konkrétní vynálezy. Mají přivést do Brna víc zahraničních vědců. Ti pomohou nové vynálezy vymyslet," popsala mluvčí Ceitecu Jana Šilarová.

Vědci z Ceitecu dostanou také možnost zúčastnit se stáží na prestižních světových univerzitách a se zahraničními experty z Anglie, Rakouska, Německa, Řecka, Francie, Itálie či Švédska navázat spolupráci. „Otevřela se nám tím vrátka do světové vědy. Můžeme Ceitec či Masarykovu univerzitu dostat na úroveň podobných zahraničních institucí a tím i na vědeckou mapu Evropy či světa," zhodnotil ředitel Ceitecu Masarykovy univerzity Jiří Nantl.

Tato univerzitní pobočka spadá pod zastřešující centrum Ceitec, které vzniklo spojením šesti nejvýznamnějších brněnských univerzit a výzkumných zařízení.

Konkrétně se nové projekty mají věnovat oborům jako molekulární medicína, strukturní biologie nebo právě nanotechnologie. „Jeden z našich partnerů je společnost Sony. S ní spolupracujeme třeba na miniaturizaci u mobilních telefonů," vysvětlila Šilarová.

Podobných projektů se ráda zúčastní i třeba studentka Jana Kratochvílová. „Ráda jezdím na takové stáže. Pokud nabídku dostanu, neváhala bych. Je to zkušenost na celý život," myslí si.

Projekty Twinning, které Ceitec slavnostně zahájil minulý týden, zahrnují mimo jiné i pořádání přednášek, společných workshopů či letních škol. Ceitec Masarykovy univerzity na podporu této mezinárodní spolupráce získal téměř sedmačtyřicet milionů korun na tři roky.