Podle starostky Michaely Trněné radní Skočovského odvolali z několika důvodů včetně výsledků kontroly České školní inspekce. „Na ředitele si stěžovali rodiče, učitelé sepsali petici," vyjmenovala Trněná. Pedagogové prý viděli problém hlavně ve špatné komunikaci se svým šéfem.

Skočovský ve městě působil od července 2012. „Jako vhodného kandidáta pro funkci ho vybralo předchozí vedení," připomněla Trněná.

Bývalý starosta Šlapanic Jaroslav Klaška tvrdí, že na Skočovského odvolání měla zájem současná koalice. „Je to politicky motivovaný čin. Nemyslím, že udělal něco špatného. K jeho působení v Židenicích se ale vyjadřovat nechci, slyšel jsem různé verze," prohlásil Klaška.

Bývalý ředitel školy Skočovský se k případu nechtěl vyjádřit. „Jsem zvyklý na to, že jsou články o mně beze mě, takže se k dané věci nebudu vyjadřovat," řekl. Podle Trněné je nyní na neschopence.

V práci Skočovského našli nedostatky zaměstnanci krajského oddělení České školní inspekce. „Ze třídních knih a z rozhovorů vyplynulo, že kontrolní činnost ve škole je sporadická, nahodilá, nepromyšlená a zaměřená především na kontrolu dokumentace. Vedení s učiteli nerozebírá vyučovací hodiny, a ti tak nemají zpětnou vazbu o práci, využívaných metodách a přístupu k žákům," konstatovala školní inspekce ve zprávě z prosince 2013.

Problémy potvrdila i předsedkyně školské rady a učitelka šlapanické školy Martina Schusterová. „Problémy s ředitelem trvaly od doby, co nastoupil. Neinformoval školskou radu a odbory, jak hospodaří s majetkem, a o nových pracovních smlouvách. Loni při opravách školy se navíc kradlo. Na škole byla celkově špatná atmosféra," vyjmenovala. Petici pro odvolání Skočovského podepsalo jedenačtyřicet učitelů z devětačtyřiceti. Vlastní žádost podali taky rodiče.

Právě kvůli nátlaku rodičů skončil před čtyřmi lety Skočovský v Židenicích. „Opakovaně chodili na zastupitelstvo a žádali o jeho odvolání. Dokonce skandovali s transparenty. Je to bývalý voják a vojenský přístup prosazoval i ve škole, což se jiným kantorům moc nelíbilo," vzpomínal bývalý starosta brněnských Židenic Roman Vašina.

Podle informací Brněnského deníku Rovnost navíc žideničtí radní vyrozuměli šlapanickou radnici, jak Skočovský vedl Masarykovu školu, radní ho však do funkce přesto dosadili.

Šlapanickou základní školu zatím dočasně povede zástupce ředitele Antonín Šerý. K poměrům ve škole se odmítl vyjádřit. Nový ředitel nastoupí do funkce v červenci, do dvaadvacátého května mohou zájemci podávat přihlášky.

VERONIKA GECOVÁ
MARTINA PAVELKOVÁ