Byl jste někdy na brněnském hlavním nádraží jako cestující? Jak na vás působilo?

V Brně jsem pětadvacet let žil, takže nádraží velmi dobře znám a mám ho spojené s kusem svého života, stejně jako celé Brno. Vždycky, když se otevře debata o tomto tématu, je to pro mě tím pádem samozřejmě osobnější. Bohužel si ale dobře pamatuji i letitou debatu o přesunu nádraží, která se vleče už příliš dlouho.

Která varianta polohy budoucího železničního uzlu v Brně je vám osobně bližší?

Nezáleží na tom, co si myslím, nebo představuji osobně. Debatu o takové věci, jako je umístění nádraží, by neměly ovládat emoce, ale zdravý rozum. Město musí racionálně posoudit jednotlivé varianty a jasně se vydat jedním směrem. My jsme od toho, abychom dodali odborný podklad, na základě kterého se rozhodneme.

Překvapil vás výsledek referenda?

Příliš mě nepřekvapil, je ostatně podobný jako při posledním referendu pořádaném na toto téma.

Co říkáte na účast v referendu?

Referendum se konalo spolu s volbami a občané tedy měli snadnou příležitost se k věci vyjádřit. Když už se referendum pořádalo, je škoda, že nepřišlo více lidí. To by ale měli hodnotit a vysvětlovat organizátoři referenda, nikoliv já.

Jak moc se bude ministerstvo výsledky referenda řídit ve srovnání se závěry studií proveditelnosti?

Pro nás je teď zásadní, k jakému závěru dospěje město. Referendum s tímto výsledkem není závazné ani pro něj. Nádraží ale v každém případě slouží lidem a názor lidí nás musí zajímat. Určitě ho nebudeme přehlížet, i když je výsledek, jaký je. Pokud jde o studii proveditelnosti, je to důležitý odborný posudek. Umístění železničního uzlu Brno má návaznost na celkové řešení dopravy, včetně budoucí vysokorychlostní tratě. Nejde tedy o čistě městský problém.

V jaké fázi jsou tyto studie?

Studie bude k dispozici na přelomu roku, pak se můžeme naplno pustit do výběru varianty. Brnu bych hlavně přál, aby se rozhodlo co nejdříve. Mimo jiné i proto, že tím zvětší šance, na to, abychom využili na modernizaci nádraží i evropské prostředky a stát rychle našel potřebné finance.