VYBERTE SI REGION

Regionální potravina: letos 108 vzorků

Brno /FOTOGALERIE, ANKETA/ - V hodovní síň se v úterý proměnil Pavilon N Mendelovy univerzity v Brně. Dvě oddělené komise tam posuzovaly přes sto vzorků nejrůznějších potravin: od cukroví přes zeleninu až po trvanlivé salámy.

14.7.2011
SDÍLEJ:
Fotogalerie
11 fotografií
Druhý ročník soutěže Regionální potravina Jihomoravského kraje.

Druhý ročník soutěže Regionální potravina Jihomoravského kraje.Foto: DENÍK/Attila Racek

Konal se tam totiž druhý ročník soutěže Regionální potravina Jihomoravského kraje. A šestý ročník soutěže Zlatá chuť jižní Moravy. Letos se do obou klání přihlásilo pětatřicet výrobců se 108 vzorky. „To je o polovinu více než loni. Je tedy zřejmé, že o akci mají místní zemědělci zájem,“ uvedla spolupořadatelka Viera Šottníková z Ústavu technologie potravin Mendelovy univerzity v Brně.

Zlatá chuť jižní Moravy měla letos dvanáct kategorií. Regionální potravina devět. „Poprvé komise hodnotila například brambory, které byly uvařené v páře. Trošku nás mrzí, že se nikdo nepřihlásil do kategorie Mléčné výrobky. Asi za to může nízká propagace akce,“ podotkla Šottníková.

Porotci hodnotili u každé potraviny například vzhled, chuť, barvu nebo vliv na zdraví zákazníka. Podle předsedy jedné z porot Víta Obenraucha, byly přihlášené potraviny velmi chutné. „Je samozřejmě těžké určit, zda je potravina opravdu kvalitní. Na to existují nejrůznější složité legislativní směrnice a definice. Myslím si ale, že lidé, kteří si některý ze soutěžních výrobků koupí, budou spokojení. Vše, co jsme ochutnali, bylo totiž velice dobré,“ vysvětlil Obenrauch.

Akce jako Regionální potravina podle něj rozhodně mají smysl. „Soutěž zviditelňuje místní zemědělce. Díky ocenění se o nich mohou dozvědět zákazníci až na druhém konci republiky,“ zdůraznil Obenrauch.

Soutěž uvítal i Lubomír Zemánek z Ústavu technologie potravin Mendelovy univerzity v Brně. „Myslím, že je správné propagovat místní jídlo. Například chleba, který má dvě kila, se díky této soutěži možná dostane zase zpátky do supermarketů,“ tvrdí Zemánek.
Výsledky už organizátoři znají, chtějí je ale vyhlásit až příští týden.

Autor: Helena Čtvrtečková

Hlasujte: Dáváte přednost regionálním potravinám?

ANO

84 %

NE

16 %

Hlasovalo: 25

Anketa byla ukončena

14.7.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Libor Zábranský, majitel a trenér Komety Brno v jedné osobě.
5

Nová hala za Lužánkami? O aréně rozhodneme podle studie, povídá Zábranský

Architekti Michal a Lea Mačudovi vsadili na hravost barev, forem a materiálů. Svůj styl pojmenovali „nová bohatost“ a staví jej do protikladu k brněnskému funkcionalismu.
18

Čtyři pokoje, devět jídelníčků. Brno má nový proměnlivý bar

Zbrojovka smetla v Tipsport lize Znojmo pěti góly, dvakrát se trefil Litsingi

Brno /FOTOGALERIE/ – Pohlednou ofenzivní podívanou nabídli fotbalisté Zbrojovky divákům v jihomoravském derby zimní Tipsport ligy. Ve svém druhém duelu skupiny C zvítězili Brňané nad Znojmem 5:1.

Město podepsalo smlouvu o Hyperloopu. Má přispět také k rozvoji vědy v Brně

Brno – Kapsle létající tubami rychlostí čtrnáct set kilometrů v hodině může znít jako sci-fi, přesto se na vývoji těchto technologií Brno chce podílet. Zástupci města i Jihomoravské kraje ve středu podepsali dohodu o spolupráci s firmou Hyperloop Transportation Technologies. Ještě letos chtějí začít pracovat na studii proveditelnosti projektu. „Náklady velmi hrubě odhaduji na pět milionů korun pro kraj i Brno," sdělil náměstek krajského hejtmana pro oblast vědy a inovací Jan Vitula.

Propadli se pod led. Záchrana? Hasiči házejí pytle nebo se plazí po žebřících

Brno /VIDEO/ – Topící se lidi vytahovali hasiči ve středu z ledové vody Brněnské přehrady. Nešlo však o bruslaře, kteří vjeli na příliš tenký led, ale o figuranty ve speciálních úborech, kteří do díry vysekané v ledu vlezli dobrovolně. Věděli totiž, že záchrana od kolegů, kteří se učili, jak tonoucího z vody zachránit, přijde téměř okamžitě. „První možnost je většinou házení speciálních pytlů, kterých se tonoucí chytí. Funguje to ale jen zhruba do patnácti metrů, málokdo dohodí dál," vysvětlil instruktor hasičů Alexandr Ficek.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies