VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Regionální potravina: letos 108 vzorků

Brno /FOTOGALERIE, ANKETA/ - V hodovní síň se v úterý proměnil Pavilon N Mendelovy univerzity v Brně. Dvě oddělené komise tam posuzovaly přes sto vzorků nejrůznějších potravin: od cukroví přes zeleninu až po trvanlivé salámy.

14.7.2011
SDÍLEJ:

Druhý ročník soutěže Regionální potravina Jihomoravského kraje.Foto: DENÍK/Attila Racek

Konal se tam totiž druhý ročník soutěže Regionální potravina Jihomoravského kraje. A šestý ročník soutěže Zlatá chuť jižní Moravy. Letos se do obou klání přihlásilo pětatřicet výrobců se 108 vzorky. „To je o polovinu více než loni. Je tedy zřejmé, že o akci mají místní zemědělci zájem,“ uvedla spolupořadatelka Viera Šottníková z Ústavu technologie potravin Mendelovy univerzity v Brně.

Zlatá chuť jižní Moravy měla letos dvanáct kategorií. Regionální potravina devět. „Poprvé komise hodnotila například brambory, které byly uvařené v páře. Trošku nás mrzí, že se nikdo nepřihlásil do kategorie Mléčné výrobky. Asi za to může nízká propagace akce,“ podotkla Šottníková.

Porotci hodnotili u každé potraviny například vzhled, chuť, barvu nebo vliv na zdraví zákazníka. Podle předsedy jedné z porot Víta Obenraucha, byly přihlášené potraviny velmi chutné. „Je samozřejmě těžké určit, zda je potravina opravdu kvalitní. Na to existují nejrůznější složité legislativní směrnice a definice. Myslím si ale, že lidé, kteří si některý ze soutěžních výrobků koupí, budou spokojení. Vše, co jsme ochutnali, bylo totiž velice dobré,“ vysvětlil Obenrauch.

Akce jako Regionální potravina podle něj rozhodně mají smysl. „Soutěž zviditelňuje místní zemědělce. Díky ocenění se o nich mohou dozvědět zákazníci až na druhém konci republiky,“ zdůraznil Obenrauch.

Soutěž uvítal i Lubomír Zemánek z Ústavu technologie potravin Mendelovy univerzity v Brně. „Myslím, že je správné propagovat místní jídlo. Například chleba, který má dvě kila, se díky této soutěži možná dostane zase zpátky do supermarketů,“ tvrdí Zemánek.
Výsledky už organizátoři znají, chtějí je ale vyhlásit až příští týden.

Autor: Helena Čtvrtečková

Hlasujte: Dáváte přednost regionálním potravinám?

ANO

84 %

NE

16 %

Hlasovalo: 25

Anketa byla ukončena

14.7.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Poštu v Komárově přepadl ozbrojený muž. Odnesl si desítky tisíc korun

Dvacátý ročník Mezinárodního policejního mistrovství v jezdectví se konal v brněnské Panské Líše. Nechyběl ani doprovodný program s policejními ukázkami.
39

Koně bojovali s ohněm, vodou i davem. Na policejním mistrovství

Sklo v asfaltu podle vědců z Brna zpevní cesty. Výzkum zajímá silničáře

Jižní Morava – Zatímco řidiči se sklu na silnici vyhýbají jako čert kříži, pro brněnské vědce je sklo v asfaltu zajímavou možností, jak zlepšit kvalitu českých silnic. Podle zjištění Brněnského deníku Rovnost odborníci z brněnského Vysokého učení technického s těmito materiály experimentují.

AKTUALIZOVÁNO

Hollan jako Hitler. Aktivisté vyvěsili na maketu Německého domu fotku náměstka

Brno /FOTOGALERIE/ – Velká fotografie brněnského náměstka primátora Matěje Hollana (Žít Brno) se v sobotu dopoledne objevila na instalaci na Moravském náměstí, která je centrem festivalu Meeting Brno. Plakát vyvěsili aktivisté z hnutí Slušní lidé. Na videu, které publikovali na sociální síti, označili Hollana za neonacistu.

Už mi není dvacet, abych lítal po republice, říká navrátilec Svoboda

Brno /ANKETA/ – Vytáhl se na západě Čech, a tak ho Kometa neváhala stáhnout z hostování zpět. Hokejový útočník Tomáš Svoboda nyní vstřebává dávky v letní přípravě brněnského týmu a chce si vybojovat stálé místo v sestavě. „Příjemný návrat. Každý, kdo mě zná, ví, že to tady mám rád," pousmál se třicetiletý křídelní forvard.

Můj soused zabiják: lidé z Bystrce Kajínka většinou vítají, cítí se i bezpečněji

Brno - Odsouzený a omilostněný dvojnásobný vrah Jiří Kajínek bydlí v brněnské Bystrci. Sousedům většinou nevadí.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies