Studentka psychologie na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity v Brně Michaela Zlotá stráví příští čtyři semestry v učebnách mimo školu. Kvůli rozsáhlým opravám univerzita přesune výuku do areálu Vysokého učení technického v Údolní ulici nebo na bývalou lékařskou fakultu v Joštově ulici. „Z kolejí Tvrdého to mám na Údolní podstatně blíž. Jen se mi nejspíš budou plést učebny, které už jsem ve starých budovách dobře znala," připustila Zlotá.

Opravy vyčíslila mluvčí Masarykovy univerzity Tereza Fojtová na 428 milionů korun. Většinu zaplatí státní dotace. K největším renovacím patří kompletní přestavba vstupu do areálu z ulice Arne Nováka a vstupní budovy D. „Demolice čeká také studentskou kavárnu, místo které vyroste šest pater poslucháren," uvedla Fojtová.

opravy fakulty
Největší opravy Filozofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně v poslední době:

- 2000 - 2001: rozsáhlá rekonstrukce ústřední knihovny.
- 2011 - 2015: První etapa projektu Carla za přibližně 586 milionů korun zahrnovala přestavbu historických budov A a B1. Po demolici starého areálu vznikla nová budova B2.
- 2016 - 2018: Druhá etapa projektu Carla předpokládá rozpočet 428 milionů. Kompletní rekonstrukce čeká budovy C a D. V budově F dělníci opraví vstupní zádveří, v budově E zajistí elektrikářské práce.

Budovu C dělníci zpevní kvůli špatné statice. „Vymění podlahy chodeb, rozvody proudu, topení a opraví vodovody," popsala rekonstrukci mluvčí. Škola plánuje také částečné opravy u vstupu do budovy F nebo elektrikářské práce na budově E.

Stěhování studentů do náhradních prostor se výuky podle vedoucího katedry filosofie Josefa Kroba nedotkne. „Dokážeme si situaci po přemístění představit, protože už jsme podobně rozsáhlé opravy zažili. Hodně nám vypomůže také často využívaný systém e-learningu, který zmírní tlak na místo v učebnách," prohlásil Krob. Poukázal tak například na nahrávané přednášky šířené pomocí internetu.

Méně optimistická je vůči budoucímu systému výuky třeba studentka filmové vědy na fakultě Pavla Nesládková. Obává se, jestli bude v náhradních prostorech dost speciálních potřeb. „V akademickém kinosále promítáme často filmy na pětatřiceticentimetrovém pásu, k tomu používáme klasický filmový projektor. Ten by na starší budově Vysokého učení technického mohl chybět," obává se Nesládková.

Na rekonstrukcích pracují také další brněnské vysoké školy. Studenti Mendelovy univerzity se nejspíš v červnu dočkají například zmodernizované auly, která se opravuje od prosince loňského roku. „Aulu vybavíme novým nábytkem, osvětlením a audiovizuální technikou. Nová podoba čeká také předsálí a balkon. Momentálně volíme dodavatele interiéru," popsala mluvčí univerzity Iva Linhartová.

Náklady za rekonstrukci odhaduje na třicet milionů korun. „Cílem je zařídit prostory víc multifunkčně, aby je mohli využívat i lidé mimo akademickou sféru," dodala Linhartová.

Druhá největší brněnská univerzita, Vysoké učení technické, ukončuje přestavbu fakulty strojního inženýrství. „Pracujeme na konečných úpravách vstupního schodiště do budovy A1. Nicméně prostory jsou přístupné i z druhé strany, takže už v objektu funguje studijní oddělení nebo děkanát," uvedla mluvčí Vysokého učení technického Radana Kolčavová.

Výuka podle ní v rekonstruované budově začne v září. „Vyšší patra právě vybavujeme nábytkem," dodala Kolčavová.

MARKÉTA CHUMCHALOVÁ