Emotivní reakce v posledních měsících vyvolávala diskuze o budoucnosti líšeňské Orlovny v Holzově ulici. Jak Brněnský deník Rovnost informoval, historickou budovu s výjimečnou zahradou chtěli využívat jak spolky sdružené pod názvem Líšeň sobě, ale také místní fotbalisté, kteří v místě prosazovali nafukovací halu. „Na čtvrtečním zastupitelstvu jsme osmnácti hlasy rozhodli o jednání se sdružením Líšeň sobě," informoval starosta Břetislav Štefan.

Ve společenském centru, které až do druhé světové války žilo pod správou Orlů, najdou místo komunitní dílna Hobbylab, klubovny nebo také kavárna. „Ve staré Líšni chybí podnik, kam by mohly chodit rodiny nebo i starší lidé. Děti si navíc pohrají v zahradě, která je zastíněná stromy," popsala plány Pavla Dombrovská ze sdružení Líšeň sobě. V místě chtějí pořádat také festivaly.

Co bude dál s Orlovnou
• v budově v líšeňské Holzově ulici vznikne komunitní dílna Hobbylab
• v horním patře budovy dále najdou místo klubovny pro líšeňské spolky
• v přízemí vznikne kavárna, která podle místních ve staré Líšni chybí, návštěvníci dostanou příležitost posedět i v zahradě
• zahrada dostane provozní řád, který určí, kdy bude běžně přístupná, postará se o ni správce
• v zahradě budou festivaly

Na zastupitelstvu se podle starosty snažili najít kompromis a lidi usmířit. „Dohodli jsme se, že se sdružením budeme jednat o podobě smluv na areál se zahradou. Prostor využijí různými způsoby," řekl Štefan.

Velká část obyvatel Líšně vítá, že zahrada zůstane zachovaná. „Tamní prostředí je velmi specifické. Trávník zastiňují staleté lípy a vytváří tam zvláštní mikroklima. Z pohledu radnice je také důležité, že zahrada bude přístupná lidem," řekla místostarostka Eliška Vondráčková.

Radnice totiž chtěla vyslyšet žádosti lidí z nedalekého sídliště, kde zelené plochy chybí, a děti 
z nedaleké mateřské a základní školy. Podle Vondráčkové budou klubovny, zahrada i dílna pro lidi připravené ještě letos, kavárna nejspíš příští rok.

Podle Dombrovské budou nyní spolky usilovat o vylepšení budovy. „Očekáváme, že městská část tuto pro Líšeň významnou budovu opraví," uvedla žena.

Podle starosty to však 
v nejbližší době nebude možné. „Máme v městské části čtrnáct školských budov, většina z nich čeká na opravy. Pro nás mají přednost," informoval Štefan. Opravy starších budov podle něj navíc vyjdou dráž než u novostaveb.

Líšeňští radní také dál jednají s fotbalovým klubem. „Zastupitelé rozhodli, že klub halu potřebuje, a že si ji za svou práci zaslouží. Proto ji vedení části pro fotbal postaví, ale na jiném místě," sdělil předseda SK Líšeň Karel Hladiš.

Vondráčková vysvětlila, že vedení městské části nechce zbytečně zastavět zelenou plochu. „Bude lepší postavit halu někde ve volném prostoru, než zahušťovat zástavbu," řekla.

O části Orlovny diskutovali Líšeňští od března, kdy skončila nájemní smlouva stacionáři Effeta, který se přestěhoval do nového 
areálu. Líšeňský kulturní život patřil do budovy od roku 1923, po válce Orlovna chátrala.