VYBERTE SI REGION

Restaurace v Brně na zákon nečekají, kuřáky posílají ven

Brno /ANKETA/ – Pivo a cigareta. Vypadá, že tuto dosud nerozlučnou dvojici čeká brzy rozchod. Ministr Zdravotnictví Leoš Heger chce na konci měsíce předložit vládě návrh zákona, který zakáže kouření v uzavřených prostorách restaurací. Brno je přitom v boji s kuřáky o krok napřed. Má vlastní síť nekuřáckých restaurací, do které se přidává čím dál víc podniků. Podle údajů ministerstva si schválení zákona přeje osmdesát procent lidí, včetně samotných kuřáků.

21.6.2013 24
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/archiv

Na vůni piva bez dusivého oblaku cigaretového kouře láká své zákazníky brněnský Výčep na stojáka, který je jedním z nejnovějších členů sítě nekuřáckých restaurací. „Už když jsme výčep otvírali, tak jsme počítali s tím, že se uvnitř nebude kouřit. Snažíme se prosazovat kulturu piva a nabídnout ho lidem v příjemném prostředí. Připadá nám to jako přirozený vývoj. Kdo chce, může si zapálit venku," poznamenal manažer restaurace Robert Smejkal.

Do sítě se zatím zapojilo dvaasedmdesát brněnských podniků. „Když jsme projekt v roce 2009 spustili, přihlásilo se nám prvních pětadvacet odvážlivců a od té doby jich přibývá čím dál víc. Nedávno se nám přihlásily dokonce dva hotely, které jsou teď kompletně nekuřácké," sdělila vedoucí kanceláře Brno-zdravé město Ivana Draholová. Podle ní už v Brně přestává platit klišé, že do nekuřácké restaurace hosté chodit nebudou.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger si od nového protikuřáckého zákona slibuje, že ubude kuřáků zvláště mezi mladými lidmi. „Naším cílem je, aby mladí lidé neměli k tabákovým výrobkům snadný přístup a aby, pokud možno, nezačali kouřit vůbec," uvedl ministr.

Podle průzkumu Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze a společnosti Ipsos kouří třiasedmdesát procent příležitostných kuřáků pouze, když jsou v restauraci nebo baru. Ve stejném průzkumu třicet procent lidí, kteří začali kouřit před osmnáctým rokem věku, uvedlo, že kdyby platil tento zákaz v restauracích, tak by s kouřením vůbec nezačali. „Já i většina mých kamarádů jsme začali pravidelně kouřit na společných akcích v hospodě. Prostě to k tomu nějak patřilo. Kdybychom seděli v nekuřácké hospodě, možná bych opravdu nezačal, ale těžko soudit," podotkl Marek Domes.

Iva Hrnčiříková z Poradny pro výživu a odříkání kouření závěry průzkumu potvrzuje. „Spousta příležitostných kuřáků si zapálí, když sedí v kavárně nebo restauraci s přáteli. Ti ho totiž někdy mohou provokovat a schválně nabízet cigaretu. Také je prokázané, že když člověk vypije nějaký alkohol, má menší zábrany. V poradně lidem proto radíme, aby první měsíc při odvykání vůbec do kuřáckých restaurací nechodili," řekla terapeutka.

Autor: Petra Kozlanská

ANKETA

Preferujete nekuřácké restaurace?

Ano

73 %

Ne

27 %

Hlasovalo: 71     Anketa byla ukončena

21.6.2013 VSTUP DO DISKUSE 24
SDÍLEJ:

Nemocní z léčebny se přestěhují do Úrazové nemocnice. V březnu

Brno – Pětadvacet lidí z Léčebny dlouhodobě nemocných na Červeném kopci přesídlí vedení města do Úrazové nemocnice v Brně. Současné budovy totiž podle náměstka primátora Petra Hladíka nevyhovují dnešním potřebám. „Pacienti si zaslouží prostředí, které odpovídá jednadvacátému století," vysvětlil.

Ideální teplota pro výrobu čokolády? Patnáct až dvacet stupňů

Kuřim /ZA ZAVŘENÝMI DVEŘMI/ – Žena v bílém oblečení s čepicí na hlavě obsluhuje stroj, ve kterém se čokoláda nahřívá, aby se z pevných kuliček stala tekutina pro nalévání do forem. K přístroji si musí vylézt na štafle, odkud kousky belgické čokolády sype dovnitř. Hmota se musí neustále míchat. Další zaměstnankyně obsluhuje stroj s mnoha tryskami, ze kterých neustále v intervalech asi třiceti sekund vytéká čokoláda. Umisťuje pod ně formy a poté dává na váhu. Ve formě je podle velikosti vždy několik stejných tvarů. Třeba stromky se vyrábí po dvou, zato malá autíčka po patnácti. Výrobě čokolád ve firmě Fikar se věnuje další díl seriálu Rovnosti nazvaného Za zavřenými dveřmi.

AKTUALIZOVÁNO

Doprava na Zvonařce zkolabovala. Autobusy se opožďovaly i o hodinu

Brno – I desítky minut v kolonách. S takovým zdržením museli počítat řidiči, kteří ve středu odpoledne projížděli ulicemi Zvonařka a Plotní. Kvůli vážné dopravní nehodě a jejímu následnému vyšetřování doprava v ulicích zkolabovala. Auta, autobusy i tramvaje linky 12 uvízly v kolonách. Situace se zlepšila až před půl sedmou hodinou večer.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies