VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Šéf zoo jedl nejvíce devětapadesát chodů

BRNO - Ředitel brněnské zoologické zahrady Martin Hovorka není v jídle vybíravý. Ani nemůže. Cestuje do všech koutů světa a všude jí speciality každé místní kuchyně.

29.7.2007
SDÍLEJ:

Ředitel brněnské zoo chodí na jídlo do restaurace U tygra.Foto: DENÍK/Drahomír Stulír

Neználkové si mohou myslet, že lidé v zoologické zahradě snídají pražené brouky, obědvají smaženého klokana a večeří opékanou zebru. Chyba lávky. V brněnské zoo je sice restaurace, která nese název U Tygra, ale v nabídce jídelníčku není ani kousek šelmy s pruhy.

Do restaurace často chodívá i ředitel Zoologické zahrady Brno Martin Hovorka. Sází na klasiku. Stačí mu smažený řízek a vařené brambory maštěné kouskem čerstvého másla. „V jídle nejsem vybíravý,“ říká Hovorka. Vlastně ani nemůže. Důvod? Cestuje po všech pěti kontinentech světa a v každém jeho koutku mají domorodí obyvatelé vlastní kuchyni, která je od té české na hony vzdálená.

„Do smrti nezapomenu na Čínu. Byl jsem tam spolu s dalšími kolegy asi měsíc a Číňané se nám snažili ukázat, jak se mají dobře. Největším překvapením byl oběd, který se skládal z devětapadesáti chodů,“ vzpomíná Hovorka na čínskou anabázi.

Šikmoocí kuchaři jsou podle něj neuvěřitelní šikovní. „Trou〜fám si říct, že by v papiňáku uvařili i kámen, kdyby to šlo. Kolikrát mně bylo až nepříjemně, protože při každé návštěvě zoo nás Číňané dvě hodiny krmili a pak nám hodinu ukazovali areál zahrady,“ přiznává Hovorka, který na cestě po asijské zemi nepřibral ani kilo.

Maso leda pro psy

Naopak nejhorší zážitek si přivezl šéf zoo z Afriky. „Byl jsem s kolegou v rezervaci nedaleko Senegalu. Na večeři nás pozval muž muslimského vyznání, který měl čtyři manželky. Ženy grilovaly perličky, což je druh drůbeže. Moc hezky to vonělo po česneku a nejrůznějším koření,“ vypráví šéf zoologické zahrady.

Překvapený byl ve chvíli, kdy ženy maso sundaly z ohně. „Muž chytil perličku do špinavých rukou a začal ji lámat. Tajně jsem pak házel maso psům, ale kolega pokrm pozřel. Tři měsíce ho pak dávali lékaři na infekčním oddělení dohromady,“ líčí Hovorka.

V restauraci U Tygra se mu podobná nepříjemnost stát nemůže. Obsluha podniku, okolo něhož se za proskleným otvorem prochází tygr, si každého hosta hýčká.

Testovací tým objednává českou klasiku. Smažený vepřový a kuřecí řízek. Jídlo je na stole za pár chvil. Číšníci a servírky se mají co otáčet. I ve všední den je totiž lokál plný do posledního místečka.

Při čekání na jídlo odhaluje Hovorka tajemství své vyrovnané váhy. Má přesně devadesát kilogramů. Plus minus několik dekagramů. „Jím jen šest dní v týdnu. V pátek sním oběd a pak si dám první jídlo po čtyřiadvacetihodinovém půstu až v sobotu odpoledne,“ usmívá se hlava zahrady.

Neodhadne dávku

V daleké minulosti vlastnil Hovorka hospodu, takže mu vaření nedělá problém. „Jediný problém je, že nedokážu odhadnout dávku. Navařím toho víc, a protože mi je to líto vyhodit, musím to sám sníst,“ říká.

Když je na stole čerstvý a voňavý smažený řízek, popřeje testovacímu týmu dobrou chuť a pustí se do jídla. „Výborné. Ostatně jako vždy,“ pochvaluje si ředitel zahrady páteční oběd, po kterém se jako každý týden zase na den postí.

Chuť si nenechá zkazit ani při otázce na neoblíbené jídlo. „Jako malý kluk jsem nesnášel krupicovou kaši. Dnes už mi tak nevadí, ale stejně nepatří mezi má oblíbená jídla. Také jsem citlivý na pachy. Asi mám vycvičený nos a poznám kazící se potraviny dřív než ostatní,“ tvrdí Hovorka

Autor: Pavel Mokrý

29.7.2007
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Na panelovou diskuzi už dorazil hejtman Jihomoravského kraje Bohumil Šimek.
SLEDUJEME ON-LINE
3

Sledujte ONLINE zpravodajství ze setkání s jihomoravským hejtmanem Šimkem

Ilustrační foto.

Fakultní nemocnice? Univerzita odpovědnost převezme až bez dluhů

Věnoval se klimatizaci a vjel na přejezd. Vzápětí musel prorazit závoru

Brno – Na větší opatrnost řidičů při projíždění železničními přejezdy upozorňují jihomoravští policisté. V pondělí proto připomněli nebezpečnou situaci z loňského prosince. Řidič nákladního auta se tehdy v brněnské Kaštanové ulici směrem na Tuřany věnoval nastavení klimatizace a nepostřehl, že se blíží k přejezdu i přes to, že přejezdové signalizační zařízení blikalo červenými světly. „Zvonku si řidič všiml až v době, kdy bylo pozdě," popsal případ policejní mluvčí Pavel Šváb.

Před 140 lety se narodil jihomoravský badatel Absolon

Brno /FOTOGALERIE/ - Manažer i strůjce velkých vizí. Karel Absolon. Život i dílo jedné z nejvýznamnějších postav evropské archeologie první poloviny 20. století připomíná na nové výstavě Moravské zemské muzeum v Brně. Výstavu hostí Dietrichsteinský palác na Zelném trhu v Brně, a to u příležitosti letošního 140. výročí Absolonova narození.

Brno dnes začíná vyplácet příspěvky na levnější roční jízdné MHD

Brno - Brno začíná dnešním dnem vyplácet příspěvek 1425 korun na roční jízdné městskou hromadnou dopravou. V tiskové zprávě to sdělila Zuzana Taušová z tiskového centra brněnského magistrátu. Roční jízdenka stojí 4750 korun. Brňané platící řádně za odpad mohli letos nově zažádat město o příspěvek, díky němuž se jim třetina peněz vrátí. V konečném součtu je tak roční jízdenka vyjde na 3325 korun. Podle Taušové od začátku roku zažádalo o příspěvek přes 19.000 lidí.

Takový zápas nám určitě zvedne sebevědomí, věří Čiliak

Liberec - Sezona Komety Brno sice neprobíhá zcela v souladu s vysokými očekáváními a představami vedení klubu, přesto může mužstvo vedené kapitánem Leošem Čermákem hřát výtečná bilance ze zápasů proti obhájci titulu Liberci. Kometa z nich vytěžila deset bodů z 12 možných a díky nedělní výhře 2:1 pod Ještědem drží těsně šestou příčku před dotírajícím Chomutovem.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies