VYBERTE SI REGION

Šéf zoo jedl nejvíce devětapadesát chodů

BRNO - Ředitel brněnské zoologické zahrady Martin Hovorka není v jídle vybíravý. Ani nemůže. Cestuje do všech koutů světa a všude jí speciality každé místní kuchyně.

29.7.2007
SDÍLEJ:

Ředitel brněnské zoo chodí na jídlo do restaurace U tygra.Foto: DENÍK/Drahomír Stulír

Neználkové si mohou myslet, že lidé v zoologické zahradě snídají pražené brouky, obědvají smaženého klokana a večeří opékanou zebru. Chyba lávky. V brněnské zoo je sice restaurace, která nese název U Tygra, ale v nabídce jídelníčku není ani kousek šelmy s pruhy.

Do restaurace často chodívá i ředitel Zoologické zahrady Brno Martin Hovorka. Sází na klasiku. Stačí mu smažený řízek a vařené brambory maštěné kouskem čerstvého másla. „V jídle nejsem vybíravý,“ říká Hovorka. Vlastně ani nemůže. Důvod? Cestuje po všech pěti kontinentech světa a v každém jeho koutku mají domorodí obyvatelé vlastní kuchyni, která je od té české na hony vzdálená.

„Do smrti nezapomenu na Čínu. Byl jsem tam spolu s dalšími kolegy asi měsíc a Číňané se nám snažili ukázat, jak se mají dobře. Největším překvapením byl oběd, který se skládal z devětapadesáti chodů,“ vzpomíná Hovorka na čínskou anabázi.

Šikmoocí kuchaři jsou podle něj neuvěřitelní šikovní. „Trou〜fám si říct, že by v papiňáku uvařili i kámen, kdyby to šlo. Kolikrát mně bylo až nepříjemně, protože při každé návštěvě zoo nás Číňané dvě hodiny krmili a pak nám hodinu ukazovali areál zahrady,“ přiznává Hovorka, který na cestě po asijské zemi nepřibral ani kilo.

Maso leda pro psy

Naopak nejhorší zážitek si přivezl šéf zoo z Afriky. „Byl jsem s kolegou v rezervaci nedaleko Senegalu. Na večeři nás pozval muž muslimského vyznání, který měl čtyři manželky. Ženy grilovaly perličky, což je druh drůbeže. Moc hezky to vonělo po česneku a nejrůznějším koření,“ vypráví šéf zoologické zahrady.

Překvapený byl ve chvíli, kdy ženy maso sundaly z ohně. „Muž chytil perličku do špinavých rukou a začal ji lámat. Tajně jsem pak házel maso psům, ale kolega pokrm pozřel. Tři měsíce ho pak dávali lékaři na infekčním oddělení dohromady,“ líčí Hovorka.

V restauraci U Tygra se mu podobná nepříjemnost stát nemůže. Obsluha podniku, okolo něhož se za proskleným otvorem prochází tygr, si každého hosta hýčká.

Testovací tým objednává českou klasiku. Smažený vepřový a kuřecí řízek. Jídlo je na stole za pár chvil. Číšníci a servírky se mají co otáčet. I ve všední den je totiž lokál plný do posledního místečka.

Při čekání na jídlo odhaluje Hovorka tajemství své vyrovnané váhy. Má přesně devadesát kilogramů. Plus minus několik dekagramů. „Jím jen šest dní v týdnu. V pátek sním oběd a pak si dám první jídlo po čtyřiadvacetihodinovém půstu až v sobotu odpoledne,“ usmívá se hlava zahrady.

Neodhadne dávku

V daleké minulosti vlastnil Hovorka hospodu, takže mu vaření nedělá problém. „Jediný problém je, že nedokážu odhadnout dávku. Navařím toho víc, a protože mi je to líto vyhodit, musím to sám sníst,“ říká.

Když je na stole čerstvý a voňavý smažený řízek, popřeje testovacímu týmu dobrou chuť a pustí se do jídla. „Výborné. Ostatně jako vždy,“ pochvaluje si ředitel zahrady páteční oběd, po kterém se jako každý týden zase na den postí.

Chuť si nenechá zkazit ani při otázce na neoblíbené jídlo. „Jako malý kluk jsem nesnášel krupicovou kaši. Dnes už mi tak nevadí, ale stejně nepatří mezi má oblíbená jídla. Také jsem citlivý na pachy. Asi mám vycvičený nos a poznám kazící se potraviny dřív než ostatní,“ tvrdí Hovorka

Autor: Pavel Mokrý

29.7.2007
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Nové kanceláře pro tisíc lidí otevřeli ve Slatině. Investor už plánuje další

Brno – Další kancelářský komplex se otevřel ve čtvrtek firmám i živnostníkům v Brně. Zájemci jej najdou v městské části Slatina kousek od brněnského letiště. Nové kanceláře ve městě rostou díky nízkým nájmům.

AKTUALIZOVÁNO

Zbrojovka po podzimu pouští Lacka či Vávru, přichází rychlonohý Nigerijec

Brno – Nechtějí navázat na bídný podzim. Nejvyšší představitelé brněnské Zbrojovky po skončení podzimní části první fotbalové ligy intenzivně pracují na obměně kádru. V pátek se čtveřice stávajících hráčů dozvěděla, že s nimi klub už dál nepočítá.

AKTUALIZOVÁNO

Nehoda u Lomničky: Držte se! vzkázali spolužáci. Dívka je stále ve vážném stavu

Lomnička – Nezletilá dívka, která si vážně poranila hlavu při čtvrteční dopravní nehodě u Lomničky na Brněnsku, je nadále ve vážném stavu. „Není už bezprostředně v ohrožení života, ale její stav je pořád vážný. Má poraněnou hlavu a je na umělé plicní ventilaci," uvedl mluvčí Fakultní nemocnice Brno Pavel Žára. Dívka leží na oddělení ARO v Dětské nemocnice v Brně. Při havárii se zranilo celkem pět mladých lidí.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies