VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Šéf zoo jedl nejvíce devětapadesát chodů

BRNO - Ředitel brněnské zoologické zahrady Martin Hovorka není v jídle vybíravý. Ani nemůže. Cestuje do všech koutů světa a všude jí speciality každé místní kuchyně.

29.7.2007
SDÍLEJ:

Ředitel brněnské zoo chodí na jídlo do restaurace U tygra.Foto: DENÍK/Drahomír Stulír

Neználkové si mohou myslet, že lidé v zoologické zahradě snídají pražené brouky, obědvají smaženého klokana a večeří opékanou zebru. Chyba lávky. V brněnské zoo je sice restaurace, která nese název U Tygra, ale v nabídce jídelníčku není ani kousek šelmy s pruhy.

Do restaurace často chodívá i ředitel Zoologické zahrady Brno Martin Hovorka. Sází na klasiku. Stačí mu smažený řízek a vařené brambory maštěné kouskem čerstvého másla. „V jídle nejsem vybíravý,“ říká Hovorka. Vlastně ani nemůže. Důvod? Cestuje po všech pěti kontinentech světa a v každém jeho koutku mají domorodí obyvatelé vlastní kuchyni, která je od té české na hony vzdálená.

„Do smrti nezapomenu na Čínu. Byl jsem tam spolu s dalšími kolegy asi měsíc a Číňané se nám snažili ukázat, jak se mají dobře. Největším překvapením byl oběd, který se skládal z devětapadesáti chodů,“ vzpomíná Hovorka na čínskou anabázi.

Šikmoocí kuchaři jsou podle něj neuvěřitelní šikovní. „Trou〜fám si říct, že by v papiňáku uvařili i kámen, kdyby to šlo. Kolikrát mně bylo až nepříjemně, protože při každé návštěvě zoo nás Číňané dvě hodiny krmili a pak nám hodinu ukazovali areál zahrady,“ přiznává Hovorka, který na cestě po asijské zemi nepřibral ani kilo.

Maso leda pro psy

Naopak nejhorší zážitek si přivezl šéf zoo z Afriky. „Byl jsem s kolegou v rezervaci nedaleko Senegalu. Na večeři nás pozval muž muslimského vyznání, který měl čtyři manželky. Ženy grilovaly perličky, což je druh drůbeže. Moc hezky to vonělo po česneku a nejrůznějším koření,“ vypráví šéf zoologické zahrady.

Překvapený byl ve chvíli, kdy ženy maso sundaly z ohně. „Muž chytil perličku do špinavých rukou a začal ji lámat. Tajně jsem pak házel maso psům, ale kolega pokrm pozřel. Tři měsíce ho pak dávali lékaři na infekčním oddělení dohromady,“ líčí Hovorka.

V restauraci U Tygra se mu podobná nepříjemnost stát nemůže. Obsluha podniku, okolo něhož se za proskleným otvorem prochází tygr, si každého hosta hýčká.

Testovací tým objednává českou klasiku. Smažený vepřový a kuřecí řízek. Jídlo je na stole za pár chvil. Číšníci a servírky se mají co otáčet. I ve všední den je totiž lokál plný do posledního místečka.

Při čekání na jídlo odhaluje Hovorka tajemství své vyrovnané váhy. Má přesně devadesát kilogramů. Plus minus několik dekagramů. „Jím jen šest dní v týdnu. V pátek sním oběd a pak si dám první jídlo po čtyřiadvacetihodinovém půstu až v sobotu odpoledne,“ usmívá se hlava zahrady.

Neodhadne dávku

V daleké minulosti vlastnil Hovorka hospodu, takže mu vaření nedělá problém. „Jediný problém je, že nedokážu odhadnout dávku. Navařím toho víc, a protože mi je to líto vyhodit, musím to sám sníst,“ říká.

Když je na stole čerstvý a voňavý smažený řízek, popřeje testovacímu týmu dobrou chuť a pustí se do jídla. „Výborné. Ostatně jako vždy,“ pochvaluje si ředitel zahrady páteční oběd, po kterém se jako každý týden zase na den postí.

Chuť si nenechá zkazit ani při otázce na neoblíbené jídlo. „Jako malý kluk jsem nesnášel krupicovou kaši. Dnes už mi tak nevadí, ale stejně nepatří mezi má oblíbená jídla. Také jsem citlivý na pachy. Asi mám vycvičený nos a poznám kazící se potraviny dřív než ostatní,“ tvrdí Hovorka

Autor: Pavel Mokrý

29.7.2007
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Brněnské letiště v Tuřanech - ilustrační foto.
1

Linka z Brna do Eindhovenu končí. WizzAir ji v říjnu zruší

Ilustrační foto.

Muž se chtěl otrávit výfukovými plyny. Policista mu zachránil život

Důchodkyně našla na chodníku 200 tisíc korun. Brašnu s penězi odnesla strážníkům

Brno /ANKETA/ - Přes dvě stě tisíc korun, osobní doklady i platební kartu přinesla ve středu v kožené brašně na řečkovickou služebnu strážníků šestašedesátiletá žena. Našla ji na chodníku v Ječné ulici. Zapomněl ji tam čtyřiasedmdesátiletý muž.

Začíná souboj žluté a zelené. Cestující z Brna do Prahy svezou další autobusy

Brno /FOTOGALERIE/ – Zelená či žlutá, to je oč tu běží. Dosud dominantní brněnský dopravce RegioJet dostává těžkou konkurenci na trase z Brna do Prahy. Flixbus, charakteristický zelenými autobusy, od čtvrtka zvyšuje počet spojů do a z hlavního města. Celkem jich bude jezdit osmadvacet párů denně. Dosud přes Brno provozoval jen mezinárodní linky.

RegioJet zlevnil autobusové jízdenky do Prahy. Reaguje na FlixBus

Brno – V den, kdy narostla konkurence na autobusové lince z Brna do Prahy, se rozhodl brněnský dopravce RegioJet snížit ceny jízdného. „Od čtvrtka nabízíme jízdenky od 149 korun,“ informoval mluvčí společnosti Aleš Ondrůj.

Kotzian: Výstava aut v centru Brna obrala město o miliony korun

Brno – Při konání červencové prodejní výstavy ojetých aut Mototechna mělo město přijít o peníze z místních poplatků. S takovou kritikou pořadatelů přišel ve středu Robert Kotzian ze spolku Brno+.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení